VU-hoogleraar en Eerste Kamerlid schrijft tweede pamflet voor Nacht van de Theologie


SPELEN MET HEILIG VUUR

Waarom de theologie haar claim op de waarheid moet opgeven


Ruard Ganzevoort 

 

‘Mensen hebben geen behoefte meer aan godgeleerden die de waarheid in pacht hebben, maar aan theologen die oude en nieuwe spirituele bronnen kunnen duiden’, stelt Ruard Ganzevoort in zijn pamflet, dat vrijdag 7 juni verschijnt. We hebben theologen nodig die buiten de veilige kaders van kerken en religieuze tradities durven te stappen. Anders verdwijnt de theologie in de marge van de samenleving.

Volgens Ganzevoort hebben de meeste mensen, ook kerkgangers, zich allang aan het gezag van kerk en christendom onttrokken. Behalve aan religieuze tradities ontlenen zij betekenis aan films, soaps en popmuziek. Aan high culture zoals de film Breaking the Waves van Lars von Trier, maar vooral aan uitingen van low culture zoals Zij gelooft in mij en Droomland.  Onze seculiere samenleving heeft behoefte aan religieuze trendwatchers, aldus Ganzevoort.

Spelen met heilig vuur is het tweede pamflet voor de Nacht van de Theologie. Ook dit jaar vindt dit ‘boekenbal’ voor theologen op 21 juni plaats, dit keer op de SS Rotterdam. Het thema is ‘Stromend erfgoed’.

 

 

Ruard Ganzevoort (1965) is hoogleraar Praktische Theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Eerste Kamerlid voor GroenLinks. 

 

 

 

Spelen met heilig vuur


Spelen met heilig vuur
Waarom de theologie haar claim op de waarheid moet opgeven
Ruard Ganzevoort

Gebonden, 64 pagina’s

 

ISBN 978 90 259 03251
Prijs € 4,95; vanaf 6 juli € 6,95

 

ISBN e-book 978 90 259 0326 8
Prijs € 3,49; vanaf 6 juli € 5,49

 

 Zojuist verschenen
+ IN WINKELWAGEN