Nieuwsbrief

23 mei: Sophie Bosede Oluwole bij The School of Life

13-04-2017

Special event: Afrikaanse filosofie. Een radicaal nieuwe kijk op ons leven!

*Early bird kaartverkoop begonnen
*Inclusief het boek Socrates en Orunmila van Sophie Bosede Oluwole (t.w.v. € 19,99)

Na een jarenlange dominantie van de westerse filosofie is er al geruime tijd aandacht voor de oosterse filosofie, maar de Afrikaanse filosofie wordt systematisch vergeten. Ten onrechte, zo laat de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole (1935) ons zien. In tegenstelling tot wat lang gedacht werd, blijkt Afrika een rijke filosofische traditie te hebben die ons in het Westen op een geheel andere manier naar onszelf en onze wereld kan laten kijken.

Sophie Oluwole is een van de meest  invloedrijke denkers ter wereld. Tijdens haar bezoek aan Amsterdam vertelt zij hoe het komt dat de rijke Afrikaanse filosofie lange tijd onzichtbaar is gebleven in het Westen. Ze stelt dat de nadruk op complementariteit en respect voor de menselijke ervaring de Afrikaanse filosofie onderscheidt van de westerse en oosterse denkwijzen. In de Afrikaanse filosofie heeft elke stem een waarde en worden verschillende opvattingen naast elkaar gezet op zoek naar een nieuwe oplossing. In tegenstelling tot de westerse filosofie stelt de Afrikaanse filosofie sympathie en emotie niet ondergeschikt aan rationaliteit en wetenschappelijkheid. Dit kan ons helpen om tussen alle drukte door wat vaker stil te staan bij wat wij zelf en de mensen om ons heen werkelijk voelen, in plaats van dat deze emoties rationeel weggezet worden.

Sophie Oluwole leert ons dat het in de menselijke aard ligt om te filosoferen, toont het belang van interculturele filosofie en laat zien waarom de Afrikaanse filosofie voor de westerse mens relevanter is dan ooit. Behalve dat de Afrikaanse filosofie op persoonlijk vlak van belang kan zijn, kan het ons volgens Oluwole ook helpen om complexe vraagstukken zoals democratie, mensenrechten, armoede en klimaatverandering vanuit een radicaal andere invalshoek te bekijken.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Voertaal: Engels
Datum: 23 mei
Deuren open: 19:00
Aanvang programma: 19:30
Einde programma: 21:30
Locatie: Oude Luthersekerk, Singel 401
Plaats: Amsterdam
Early bird tickets: €35,00 (incl. boek Socrates en Orunmila t.w.v. €19,99)

Koop tickets voor dit special event bij The School of Life.

Bron: www.theschooloflife.com/amsterdam