Nieuwsbrief

‘Als ík al beledig…’

15-11-2018

Hoe donkerder de huid, hoe lager in rang. Zo heeft Babah Tarawally Nederland leren kennen. Hij werd actief in de anti-racismebeweging. Maar ook daar treft hij zwart-witdenken aan.

De Groene Amsterdammer interviewde Babah Tarawally over zijn boek Gevangen in zwart-witdenkenhttps://www.groene.nl/artikel/als-ik-al-beledig

Drie jaar geleden stond een stel bezoekers van de Afrikadag in het Amsterdamse Tropenmuseum op het punt wat te gaan drinken. De dag zat erop, het was mooi geweest en nu verzamelden ze zich om ergens in de buurt na te praten. Een van hen was de schrijver, journalist en trainer Babah Tarawally, hij zal het moment nooit vergeten.

De club bestond uit zwarte mensen, op één na, een vriendin van Tarawally die hem had gevraagd of ze mee mocht. Hij vond het best, maar daar dachten anderen anders over. Terwijl de vriendin wegliep om haar jas te halen, kwam een vrouw naar hem toe. ‘Zeg, dit is alleen voor zwarte mensen’, zei ze. Toen de vriendin terugkwam, bracht Tarawally de boodschap over. ‘De rest wil niet dat je meegaat’, zei hij. Ze begreep het en ging weg. ‘Maar ik kon de hele avond niet meer genieten’, zegt hij nu.

Hij vertelt hoe hij die nacht wakker lag. In snel tempo somt hij op wat er door zijn hoofd ging. Waarom heb ik hierin toegestemd? Ik zal mezelf dit nooit vergeven. Ik ben schuldig aan hetzelfde als wat ik anderen verwijt. Kom op Babah, waarom liet je dit gebeuren? ‘Dat is het moment waarop ik ontsnapt ben’, besluit hij. ‘Ik dacht: ik doe nooit meer mee aan zwart-witdenken, ik tolereer dit niet meer.’

Lees verder of bestel het boek in onze webshop Boekenwereld.com