Nieuwsbrief

Baanbrekend boek over Afrikaanse filosofie

30-03-2017

Dinsdag 11 april verschijnt Socrates en Orunmila van de invloedrijke Nigeriaanse filosoof Sophie Bosede Oluwole. In dit baanbrekende boek deelt Oluwole haar inzichten over de Afrikaanse filosoof Orunmila, die leefde ten tijde van Socrates. Beide filosofen hebben diepe sporen getrokken in het respectievelijk Westerse en Afrikaanse denken, leefden rond dezelfde tijd en hebben zelf geen woord op papier gezet. Waarom weten we dan wel van het bestaan van Socrates, maar niet van Orunmila?

Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van haar boek bezoekt Sophie Oluwole van 20 t/m 27 mei België en Nederland. Tijdens haar bezoek geeft ze een aantal lezingen in Nederland en Vlaanderen.

Over Socrates en Orunmila

Oluwole brengt Orunmila terug in filosofisch gezelschap door te laten zien dat het werk van Socrates en Orunmila opvallende overeenkomsten vertoont – zo keerden beiden zich tegen het idee van een absolute waarheid. Door de twee denkers in dialoog te laten treden, beschrijft Oluwole tevens hoe de Afrikaanse en westerse filosofie een verschillende weg zijn ingeslagen.

Waar het westerse denken veelal werkt met binaire opposities, kent het Afrikaanse denken een traditie van complementariteit. Complementair denken biedt een uniek perspectief op allerlei actuele kwesties, zoals toenemende migratie en vraagstukken in verband met democratie. Oluwole’s werk plaatst de Afrikaanse filosofie niet alleen op het wereldtoneel, maar plaatst de filosofie ook met beide benen in de maatschappij.

Oluwole’s boek is belangrijk omdat ze zo uitzonderlijk doortastend deuren opengooit, en toegang geeft tot oorspronkelijke Afrikaanse kennis. – THE GUARDIAN (NIGERIA)

Lees de inleiding van Socrates en Orunmila of koop direct het boek.

Bezoek een van de lezingen van Sophie Oluwole in Nederland of Vlaanderen

Zaterdag 20 mei     Koninklijke Vlaamse Schouwburg (Brussel)
Dinsdag 23 mei       The School of Life (Amsterdam)
Woensdag 24 mei   Masterclass Afrikaanse filosofie,  NiNsee* (Amsterdam)
Woensdag 24 mei   Vraaggesprek met Sophie Oluwole, NiNsee (Amsterdam)
Zaterdag 27 mei      Symposium Internationale School voor Wijsbegeerte (Leusden)

*Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis