Nieuwsbrief

Onze belofte voor 2017: Emily Esfahani Smith

06-04-2017

De kracht van betekenis: Er is meer in het leven dan gelukkig zijn

Het gaat niet om het nastreven van geluk, maar om het toekennen van betekenis, luidt het credo van de jonge psycholoog en cultuurcriticus Emily Esfahani Smith. Haar artikel ‘There is more to life than being happy’ (The Atlantic) werd meer dan 2,5 miljoen keer gedeeld. Dinsdag 18 april verscheen haar boek De kracht van betekenis bij Ten Have. Op 22 mei geeft ze een lezing in de Lutherse kerk in Amsterdam, georganiseerd door The School of Life.

Emily Esfahani Smith groeide op in een herenhuis in Montreal, waar haar ouders een soefi-tempel runden. Als klein meisje al ervoer Emily daar een warme sfeer van verbondenheid. Op donderdag- en zondagavond verzamelde zich thuis een groep ‘spirituele zoekers’, die urenlang mediteerden. Terwijl er traditionele Iraanse soefimuziek te horen was, herhaalden ze zachtjes, met gesloten ogen en kin op de borst, een naam of een eigenschap van God. In deze meditaties lag de nadruk op onzelfzuchtigheid, dienstbaarheid en mededogen in plaats van het najagen van persoonlijk gewin, comfort en genotzucht. Deze sfeer van verbondenheid inspireerde Emily later op haar seculiere zoektocht naar de kracht van betekenis, die uitmondde in haar boek.

De kracht van betekenis – gebaseerd op diepgaand onderzoek – is prachtig geschreven. Het appelleert aan iets waar we allemaal naar verlangen: een leven met diepgang en betekenis. In een cultuur die voortdurend op zoek is naar geluk, wijst dit boek ons de weg naar wat er écht toe doet. Lees het, en ervaar hoe het je leven verandert.’
– Susan Cain, auteur van Stil

Nieuwsgierig naar het boek? Lees hier de inleiding van De kracht van betekenis.

OVER DE KRACHT VAN BETEKENIS

De westerse cultuur is geobsedeerd door geluk. Toch voelen veel mensen zich vervreemd en doelloos, soms zelfs wanhopig. In De kracht van betekenis stelt Emily Esfahani Smith dat we het verkeerde doel hebben nagejaagd. Niet geluk maar betekenis maakt het leven de moeite waard. Geluk is hoogstens – maar niet noodzakelijk – een bijproduct van een zinvol leven, zo laat onderzoek uit de positieve psychologie zien.

Behalve uit de psychologie haalt Esfahani haar inspiratie ook uit de filosofie en de literatuur. Centrale vraag in De kracht van betekenis is hoe je een zinvol leven kunt vormgeven. Naast een stevige theoretische onderbouwing geeft ze ook tal van praktische voorbeelden, vaak uit onverwachte hoek. Om erachter te komen hoe je je leven zin geeft voerde ze veel gesprekken, onder anderen met een dierenverzorgster, een ex-crimineel en een astronaut.

Nieuwsgierig naar het boek? Lees hier de inleiding van De kracht van betekenis.

Koop ‘De kracht van betekenis’ van Emily Esfahani Smith