Evenement in Paradiso met Tsitsi Dangarembga

Welke rol speelt dekoloniserende kunst in het ontleren van benauwende, dwingende verhaallijnen die zijn gevormd door gewelddadig kolonialisme? Verschillende generaties makers onderzoeken deze vraag ter gelegenheid van de verschijning van twee Nederlandse vertalingen van de Zimbabwaanse schrijver en filmregisseur Tsitsi Dangarembga: de essaybundel Zwart en vrouw en de roman Toestanden.

Tijdens Imagination as Agency wordt de Zimbabwaanse schrijver en filmregisseur Tsitsi Dangaremgba geïnterviewd door Sarah Ozo-Irabor, literatuurcriticus en oprichter/host van de literatuurpodcast Books & Rhymes. Moderator Simone Zeefuik zal vervolgens in gesprek gaan met Ernestine ComvaliusPelumi Adejumo en Sarah Ozo-Irabor over de manieren waarop verbeelding het creatieve makerschap vormt.

Het evenement vindt plaats in Paradiso en is in het Engels. Tickets en meer informatie zijn hier te vinden!

 

Over Zwart en vrouw

Zwart en vrouw is een collectie essays van Tsitsi Dangarembga. In haar eerste non-fictie werk schrijft ze over ras, klasse, kolonialisme en feminisme. In deze stijlvolle essays verweeft ze het persoonlijke met het politieke. Vanuit haar eigen ervaringen als zwarte vrouw in Zimbabwe en Engeland schijft ze over geschiedenis, filosofie en scheve internationale verhoudingen. Dangarembga weet in prachtige zinnen de pijnlijke realiteit van discriminatie en uitsluiting bloot te leggen.

 

Over Toestanden

In Toestanden van Tsitsi Dangarembga begint de intelligente 13-jarige Tambu aan haar opleiding. Op haar schouders rusten de plicht en de verwachting om haar familie meer voorspoed te brengen. In haar hart brandt het verlangen om onafhankelijk te zijn. Maar gaandeweg wordt steeds duidelijker welke prijs ze voor haar ontwikkeling moet betalen. In deze roman maakt Dangarembga zich sterk om onderdrukking en overheersing aan de kaak te stellen. Toestanden verbeeldt op ontroerende wijze de ervaring tussen twee werelden te moeten leven.