Nationale Herdenking: Etty Hillesum

Vandaag is het 4 mei, dat betekent dat het de dag is van de Nationale Herdenking. Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Rondom de Nationale Herdenking staan we dus onder andere stil bij de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Gisteren werd daarom bijvoorbeeld de NOS Documentaire Nationale Herdenking uitgezonden. Deze documentaire gaat over de zoektocht naar Etty Hillesum. Wil je meer weten over deze bijzondere Etty die nog steeds een inspiratiebron is voor velen? Lees dan Altijd Etty van Ton Jorna en Julika Marijn.

Over het boek Altijd Etty. Etty Hillesum, inspiratiebron voor een rijk innerlijk leven.

Etty Hillesum (1914-1943) is honderd jaar na haar geboorte nog altijd een inspiratiebron voor velen. In haar openhartige dagboeken en brieven is Etty’s diepgaande proces van zelfonderzoek van dag tot dag te volgen. Midden in de donkere oorlogsjaren blijft ze vol liefde in het leven staan. Ton Jorna en Julika Marijn zijn gegrepen door haar bezielde innerlijke zoektocht en levenslust. In Altijd Etty spiegelen zij zich aan Etty en gaan zij in op de grote thema’s uit haar werk, zoals liefde, kunst, geboorte en dood, dader en slachtoffer, ‘de moed tot zichzelf’, lijden en God. Ze gaan ook in gesprek met anderen die door Etty’s werk zijn geïnspireerd. Jean-Jacques Suurmond, Christianne Stotijn, Marjoleine de Vos, Geertje Couwenbergh, Beatrijs Smulders, Chaja Kruijssen, Frank Agricola en Annette van Dijk reflecteren op Etty’s gedachtegoed en wat dit voor hun eigen leven betekend heeft.