Nieuwsbrief

De maand van de spiritualiteit

03-01-2017

De maand van de spiritualiteit staat weer voor de deur (13 januari t/m 12 februari). Dit keer staat de maand in het teken van ‘compassie’, het vermogen om medeleven te hebben met anderen en met jezelf.  Zo is te lezen op de site van de initiatiefnemers:

Ieder mens is in staat tot oprechte bezorgdheid voor het welzijn van anderen. Maar in onze tijd van economische crisis en concurrentiedenken voeren individualisme, leedvermaak en cynisme vaak de boventoon.
Toch toont psychologisch onderzoek aan dat lief zijn voor jezelf en anderen helpt om gelukkig te zijn. Maar hoe doe je dat als mild en tevreden zijn niet je sterkste kant is? Compassie begint met het accepteren van je eigen kwetsbaarheid en ‘tekortkomingen’. Liefdevolle vriendelijkheid voor jezelf is de sleutel tot medemenselijkheid en verbinding met de ander.
Compassie gaat van binnen naar buiten, van persoonlijke ontwikkeling naar delen met elkaar. Uitdagingen genoeg op deze weg van mededogen: van de wereld om ons heen – zorg voor vrienden en collega’s – tot kwesties die verder van je af lijken te staan – vluchtelingenproblematiek en ouderenzorg. Compassie is niet alleen verdriet maar ook vreugde delen. Zo dragen samen genieten en aandacht voor elkaar bij aan een betere wereld.

Ten Have publiceerde afgelopen jaar , en de jaren daarvoor overigens ook, mooie titels die hetzelfde thema verkennen. Zo verscheen onlangs de bloemlezing Mag ik je omarmen? van Anne Speckens en Saskia van Leendert. In het voorjaar kwam De Weg van Michael Puett en Christine Gros-Loh uit over Chinese filosofie waarin compassie een bijzonder rol speelt. Van Anselm Grün gaven we het boek Waardering uit waarin de Benedictijnse monnik uitlegt hoe we waardering kunnen ervaren en hoe we haar kunnen tonen. Door je vriendelijk en dankbaar op te stellen kun je jezelf en de ander onvoorwaardelijk erkennen.

Ten Have wenst u een inspirerende maand toe!