De Nieuwe Wereld

Ten Have start samen met het succesvolle Youtube-kanaal De Nieuwe Wereld een nieuwe serie uitgaven. Het profiel van de uitgaven ligt in het verlengde van de thema’s die De Nieuwe Wereld uitdiept in haar gesprekken. Net als de gesprekken van Ad Verbrugge, Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers en anderen gaat het in deze boeken om de grote vragen van deze tijd rond techniek, natuur, gezondheid, politiek, vrijheid en gemeenschap. Thema’s die er werkelijk toe doen en waarmee De Nieuwe Wereld een groeiend publiek van meer dan 50.000 mensen bereikt.

De komende jaren zullen Ten Have en De Nieuwe Wereld vertalingen van toonaangevende buitenlandse auteurs gaan uitgeven, maar ook nieuwe spraakmakende Nederlandstalige publicaties. Daarbij ligt een accent op denkers die zich ‘hoekig’ verhouden tot de eigen tijd. Vrije geesten die ons wat nieuws te vertellen hebben en daadwerkelijk aan het denken zetten.
Nieuwe publicaties zullen tevens op het Youtube-kanaal van De Nieuwe Wereld onder de aandacht worden gebracht.

In het voorjaar van 2022 verschijnen twee uitgaven in deze nieuwe reeks: De perfectie van de techniek van de Friedrich Jünger, een klassieke tekst over de impact van techniek op onze leefwereld, en De palliatieve maatschappij van Byung- Chul Han, een messcherpe analyse van de manier waarop onze huidige samenleving pijn en conflict uit de weg gaat. In het najaar van 2022 volgt o.a. Schaduwen van vrijheid, het nieuwe essay van Ad Verbrugge.

De perfectie van de techniek

Over het boek

In De perfectie van de techniek werkt de Duitse dichter en denker Friedrich Jünger een fundamentele kritiek uit op de wijze waarop de moderne mens in de ban is van techniek. Dit cultuurkritische werk van Jünger over de ‘hedendaagse roofbouw op mens en natuur’ mag met recht visionair genoemd worden. Zijn analyse van de voortrazende automatisering van de werkelijkheid en de weerslag daarvan op het leven en werken van de mens is hoogst actueel.

Over de auteur

Friedrich Jünger (1898-1977) was een Duitse schrijver en dichter en de jongere broer van Ernst Jünger op wiens denken hij een grote invloed uitoefende. De perfectie van de techniek is het eerste boek uit zij n omvangrijke oeuvre dat naar het Nederlands is vertaald.

De palliatieve maatschappij

Over het boek

In zijn nieuwe essay De palliatieve maatschappij werpt Byung-Chul Han een kritisch licht op onze hedendaagse maatschappij. Dit essay gaat over ‘algofobie’ – een alomtegenwoordige angst voor pijn. Aan conflicten en controversen, die tot pijnlijke gesprekken leiden, wordt in onze samenleving steeds minder ruimte geboden. Zelfs liefdespijn is iets waar we bang voor zijn. Ook de politiek is in de greep van dit fenomeen. Conformiteitsdwang en consensusdruk nemen de overhand. Met het oog hierop analyseert Han in dit essay ook de corona-epidemie.

Over de auteur

Byung-Chul Han (1959) is een Koreaans-Duitse filosoof. Hij is hoogleraar aan de Universiteit voor de Kunsten in Berlijn. Eerder verscheen van zijn hand in het Nederlands onder andere De vermoeide samenleving (2012).

Infocratie

Over het boek

In zijn nieuwe boek Infocratie beschrijft Byung-Chul Han de huidige crisis van de democratie met het oog op deze digitalisering van het publieke domein. Han laat zien hoe we in nieuwe heerschappijvorm leven: de infocratie.

De digitalisering rukt onstuitbaar op. We zijn bedwelmd door een communicatie- en informatieroes. Tegelijk voelen we ons machteloos overgeleverd aan de tsunami van informatie die over ons wordt uitgestort. Verkiezingscampagnes worden als informatieoorlogen gevoerd. Samenzweringstheorieën en propaganda beheersen het politieke debat.

Over de auteur

Byung-Chul Han (1959) is een Koreaans- Duitse filosoof. Hij is hoogleraar aan de Universiteit voor de Kunsten in Berlijn. Eerder verscheen bij Ten Have: De Nieuwe Wereld De palliatieve maatschappij

De Nieuwe Wereld

Klik op het logo van De Nieuwe Wereld om naar het YouTube kanaal te gaan.