Nieuwsbrief

Event: Carl Cederström bij Radboud Reflects

07-01-2019

Geluk: CederströmOns geluksideaal moet op de schop volgens de Zweedse organisatiewetenschapper en schrijver Carl Cederström. Het ideaal van een zichzelf ontplooiend, authentiek individu dat in alle vrijheid zijn geluk zoekt en vindt, zit ons enorm in de weg. Kom luisteren naar waarom Carl Cederström stelt dat een nieuw geluksideaal gericht zou moeten zijn op het omarmen van het goede leven, betrokkenheid bij de wereld, gelijkheid, gemeenschap, kwetsbaarheid en empathie.

Niet betekenisvoller

Wat is geluk eigenlijk? In The Happiness Fantasy (2018) onderzoekt Cederström de wortels van ons moderne geluksideaal, die hij herleidt tot de psychoanalytische beweging van begin 20e eeuw. Hij laat zien dat wat ooit een revolutionair idee was – het idee dat ons zelf niet afgeleid is van kerk of staat, niet van onze baan, familie, klasse of cultuur – gekaapt is door bedrijven en adverteerders en ons er niet gelukkiger op gemaakt heeft. Onze individuele zoektocht naar genot, opgevat als de sleutel tot ons unieke zelf, tot Me Inc., heeft onze levens er niet betekenisvoller op gemaakt en onzekerheid en narcisme aangewakkerd.

Collectief geluk

Volgens Cederström moeten we ophouden ons te richten op individueel geluk en ons proberen voor te stellen hoe collectief geluk eruitziet. Wanneer we ons door een dergelijke fantasie laten leiden, zijn we niet langer onder de indruk van anderen (voornamelijk mannen, aldus Cederström) die opscheppen over hun persoonlijke transformatie en hun zoektocht naar authenticiteit. Een nieuw geluksideaal zou veeleer gericht moeten zijn op de vraag, wat is goed voor ons allemaal?

Na afloop van zijn lezing gaat Carl Cederstrom in gesprek met programmamaker en filosoof Lisa Doeland dieper in op onze obsessie met onszelf. Hoe kan het dat we, juist nu we kampen met verschillende crises die om collectieve actie vragen, ons nog altijd op onszelf richten? Hoe doorbreken we onze obsessie met ons eigen welbevinden?

De voertaal is Engels

Over de spreker

Carl Cederström is organisatiedeskundige en als onderzoeker verbonden aan de Stockholm Business School. Zijn onderzoek richt zich op lacaniaanse psychoanalyse, filosofie, politiek en werk. Hij is coauteur van The Wellness Syndrome (2015) en Desperately Seeking Self-Improvement (2017), beide geschreven samen met André Spicer, en Dead Man Working (2012), dat hij schreef samen met Peter Fleming.

Deelname

Deelname kost € 7,50 – | Medewerkers van de RU, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren gratis

Tickets hier