Nieuwsbrief

Hartenkreet van icoon Noam Chomsky

26-10-2017

Het einde van de Amerikaanse droom

Dinsdag 24 oktober verscheen Het einde van de Amerikaanse droom van Noam Chomsky, één van de meest invloedrijke denkers en meest geciteerde intellectuelen van onze tijd. De Amerikaanse droom is in rook opgegaan, zo stelt deze filosoof. Volgens hem ondermijnt de zeer ongelijke verdeling van rijkdom en macht de democratie. Dat heeft funeste gevolgen, niet alleen voor de Verenigde Staten, maar wereldwijd.

Was volgens Noam Chomsky The American Dream in de jaren dertig een belangrijk symbool en deels ook werkelijkheid, inmiddels is deze nationale wensdroom geheel vervlogen. Messcherp ontleedt Chomsky de gestage opkomst van het neoliberalisme, vanaf the founding fathers van de VS tot en met het presidentschap van Donald Trump. Als een Emile Zola van de 21ste eeuw klaagt hij de politieke en economische elite aan. Hij doet dat aan de hand van tien principes die hij blootlegt in de neoliberale samenleving. Deze principes – onder meer ‘beperk de democratie’, ‘val de solidariteit aan’ en ‘manipuleer de verkiezingsuitslagen’ – leiden tot een ongekende concentratie van rijkdom en macht.

Om zijn punt te maken grijpt Chomsky terug  op filosofen zoals Aristoteles, John Locke, David Hume, Adam Smith, en Amerikaanse politici onder wie James Madison, Jimmy Carter en Donald Trump. Tevens citeert hij uit oude en recente documenten van grote Amerikaanse bedrijven en overheidsinstanties. Daaruit blijkt  dat ongelijkheid bewust vergroot wordt en dat  democratische rechten doelbewust beperkt worden. Activist Chomsky eindigt zijn pamflet met een hartstochtelijke oproep aan iedere burger om zijn politieke verantwoordelijkheid te nemen en het tij alsnog te keren.

Het einde van de Amerikaanse droom is gebaseerd op de bekroonde documentaire Requiem for the American Dream (2015). Diverse Nederlandse universiteiten organiseren een middag/avond rondom het boek en de documentaire. Meer informatie over data en aanmelden >>

De vertaalrechten van het boek zijn inmiddels aan zestien landen verkocht.

Het einde van de Amerikaanse droom van Noam Chomsky is gebaseerd op de bekroonde documentaire Requiem for the American Dream (2015).

Lees de inleiding van Het einde van de Amerikaanse droom

 

HET EINDE VAN DE AMERIKAANSE DROOM | Noam Chomsky
De tien principes voor de concentratie van rijkdom en macht
€ 19,99 | 208 pagina’s

Ook verkrijgbaar als e-book (€ 12,99).