Nieuwsbrief

2 juni: Presentatie ‘Heilige onrust’

11-05-2017

Groningse hoogleraar presenteert radicale theologie zonder dogma’s

Moderne pelgrim staat model voor ‘geloof zonder religie’

Op 2 juni a.s. verschijnt Heilige onrust van de Groningse hoogleraar ethiek Frits de Lange. Daarin onderzoekt de – van huis uit gereformeerde – theoloog wat ‘geloven zonder religie’ behelst als je afscheid hebt genomen van een bovennatuurlijke werkelijkheid en je kiest voor dit leven. De Lange identificeert zich in zijn boek met moderne pelgrims, die binnenkort en masse weer op pad gaan.

Bestel hier je tickets

Voor de moderne pelgrim is niet Santiago of het hiernamaals de bestemming, maar de spirituele en fysieke ervaring van de pelgrimage zelf. Frits de Lange herkent zich in die pelgrims, voor wie geloof overgave aan dit leven is, zonder religieus vangnet. Hij breekt dan wel met de traditionele dogma’s van het christelijk geloof, maar kan zich ook niet volledig identificeren met seculiere zingeving: ‘Mijn religieuze hart wordt er weinig door beroerd. Als het van oudsher in de religie gaat om liefde en overgave, passie en pijn, hoop en onvervuld verlangen, dan is denken alleen niet genoeg.’

De Lange wil dat denken voorbij en gaat hiervoor in Heilige onrust terug naar de prille oorsprong van religie, die  verbonden is met fysieke beweging, dansen en pelgrimeren. Hij laat zich inspireren door theologen als Augustinus en Bonhoeffer, filosofen als Nietzsche en Derrida, en schrijvers als Sándor Márai en Leonard Cohen.

Feestelijke presentatie van Heilige onrust in de Amsterdamse Keizersgrachtkerk
Vrijdag 2 juni 2017, 17-19 uur.

Op vrijdag 2 juni aanstaande vindt in samenwerking met de Keizersgrachtkerk de boekpresentatie van Heilige onrust plaats. Tijdens deze feestelijke gebeurtenis gaat Frits de Lange in gesprek met Gerhard Scholte, predikant van de Keizersgrachtkerk. Ook zijn er bijdragen van o.a. theoloog Tom de Haan, programmamaker en antropoloog Sophie Frankenmolen en dichter Joost Baars (genomineerd voor de C. Buddingh’-Prijs). Met muzikale omlijsting van Mirek Walton.

Boekpresentatie Heilige onrust

Datum: Vrijdag 2 juni 2017 
Locatie:
Keizersgrachtkerk | Keizersgracht 566 | Amsterdam
Tijd: 17:00-19:30

Bestel hier je tickets