Nieuwsbrief

Hoe vang je de grote vis?

09-07-2019

Dit fragment komt uit Hoe vang je de grote vis? van David Lynch.
Bestel direct

 DE CIRKEL
Ik ben gek op het gezegde: ‘De wereld is zoals je bent.’ Ik denk dat films zijn zoals je bent. Daarom is elke filmvertoning anders, ook al zijn de frames van de film hetzelfde – hetzelfde aantal, in dezelfde volgorde en met dezelfde woorden. Het verschil is vaak subtiel, maar het is er. Het hangt af van het publiek. Er loopt een cirkel van het publiek naar de film en terug. Elk mens kijkt en denkt en voelt en komt met zijn of haar dingen. En dat zijn waarschijnlijk andere dingen dan die waar ik iets mee heb.
Je weet nooit hoe een film mensen zal raken. Als je erover nadenkt hoe een film mensen zou kunnen raken of kwetsen, of dat hij dit of dat teweeg zou kunnen brengen, zou je stoppen met het maken van films. Je doet gewoon de dingen die je graag doet en je weet nooit wat er gaat gebeuren.

IDEEËN
Een idee is een gedachte. Het is een gedachte die vaak meer bevat dan je denkt als ze in je opkomt. Op dat eerste moment is er een vonkje. In een stripverhaal gaat er een lichtje branden als iemand een idee heeft. Het gebeurt in een flits, net als in het leven.
Het zou geweldig zijn als de hele film je in één keer voor ogen zou staan. Maar hij komt, althans in mijn geval, in fragmenten. Het eerste fragment is als een Steen van Rosetta. Het is een stukje van de puzzel en wijst vooruit naar wat volgt. Het is een puzzelstukje vol hoop.
In Blue Velvet waren het rode lippen, groene gazons, en het lied – Bobby Vintons versie van ‘Blue Velvet’. Daarna lag er een oor in een grasveld. Meer niet.
Je wordt verliefd op het eerste idee, dat kleine stukje. En als je dat eenmaal hebt, komt de rest vanzelf.

VERLANGEN
Verlangen naar een idee is als aas. Als je aan het vissen bent, moet je geduld hebben. Je doet het aas aan de haak en je wacht. Het verlangen is het aas dat die vissen moet binnenhalen – die ideeën.
Het goede nieuws is dat als je één vis vangt die je aanspreekt, ook al is het maar een kleine – een fragment of een idee –, die vis al gauw ook andere vissen aantrekt. Als ze bijten, ben je op de goede weg. Al spoedig verschijnen er meer en meer fragmenten en komt het ding in zijn geheel tevoorschijn. Maar het begint met verlangen.

BEWUSTZIJN
Door meditatie realiseer je het onbegrensde.
Dat wat onbegrensd is, is gelukkig.
Er is geen geluk in het kleine.
– UPANISHADS

Aan de oppervlakte zwemmen de kleine vissen, maar in de diepte zwemmen de grote. Als je het reservoir waarin je zwemt – je bewustzijn – vergroot, dan kun je grotere vissen vangen.
Dat gaat zo: in ieder mens bevindt zich een oceaan van puur, vibrerend bewustzijn. Als je ‘transcendeert’ in Transcendente Meditatie, duik je in de oceaan van zuiver bewustzijn. Je springt er met een plons in. En het is heerlijk. Het kan je doen trillen van geluk. Door dat pure bewustzijn te ervaren, wek je het op en verruim je het. Het begint zich te ontvouwen en te groeien.
Als je bewustzijn zo groot is als een golfbal, is ook je begrip bij het lezen van een boek zo groot als een golfbal. Als je uit het raam kijkt, is je gewaarwording zo groot als een golfbal. Als je wakker wordt, is je besef van de wereld zo groot als een golfbal. En als je overdag je dingen doet, is het geluk dat je ervaart zo groot als een golfbal.
Maar als je je bewustzijn verruimt en laat groeien, ga je meer begrijpen van het boek dat je leest. Als je naar buiten kijkt, word je meer gewaar. Als je wakker wordt, ben je klaarwakker. En als je overdag je dingen doet, ervaar je een diep geluk.
Je vangt ideeën op een dieper niveau. Creativiteit gaat stromen. En het leven wordt een prachtig spel.

In Hoe vang je de grote vis? onthult David Lynch, een van de grootste filmregisseurs, het geheim van zijn creativiteit. Zonder meditatie waren Twin Peaks en Blue Velvet er nooit geweest. Hij laat zien hoe hij meditatie deel heeft gemaakt van zijn dagelijks leven en hoe hij hierdoor op ideeën komt die anders onbereikbaar blijven. Het boek geeft inzicht in de werking van een uiterst creatieve geest. Met door Lynch zelf afgenomen interviews met Paul McCartney en Ringo Starr over de rol van meditatie in hun leven.

€20,99
Bestel direct