Nieuw: De boomgrens

Het boek De boomgrens van Ben Rawlence is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandel.


Of bestel het e-book.

Over het boek

De afgelopen 50 jaar krimpen de noordelijke sneeuwbossen in een rap tempo. Hier worden de geologische effecten van klimaatverandering voor het eerst pijnlijk zichtbaar. Ben Rawlence neemt ons mee langs die cruciale grenslijn – van Noorwegen naar Siberië, van Alaska tot Groenland – en combineert een reisverhaal met journalistiek en wetenschap. Hij portretteert 6 boomsoorten, hun mysterieuze werking op de lucht waar wij afhankelijk van zijn, en schetst een verontrustend toekomstbeeld.

Onze bomen zijn aan het verdwijnen: een verschrikkelijk beeld. Dit boek is een evocatieve, wijze en krachtige ontdekkingstocht naar wat dat zal betekenen voor de mensheid.’ – Jay Griffiths, auteur van ‘A Sideways Look at Time’

Lees alvast een fragment

Het gevolg is dat er nu in Schotland twee verschillende genetische gemeenschappen van de grove den zijn, van elkaar gescheiden door de Hooglanden. Er heeft nog geen kruisbestuiving plaatsgevonden en natuurbeschermers zijn erop gebrand dat dit niet gebeurt, aangezien het genetische en chemische onderscheid gevolgen heeft voor andere soorten die afhankelijk zijn van deden die de hoeksteen van hun habitat vormt. Insecten zoals houtmieren, bijvoorbeeld, kunnen verschillende soorten hars proeven en zullen bepaalde bomen uitkiezen. Bladchemie, bloeitijden en groeivormen zijn allemaal verschillend. De kuifmees blijft ten oosten van de Cairngorms, ingebed als hij is in zijn omgeving. De natuurbeschermers hoeven zich echter nog geen zorgen te maken. Het risico van kruisingen is minimaal, aangezien de overgebleven bosfragmenten verspreid liggen en zeer klein zijn. Er is minder dan 1 procent van de oude dennenbossen in Schotland over.

Over de auteur

Ben Rawlence heeft jarenlang onderzoek gedaan in de Hoorn van Afrika voor Human Rights Watch. Zijn boek Vluchtelingenstad is een wereldwijde bestseller en werd genomineerd voor de LA Times Book Prize. Eerder schreef hij voor The Guardian en The New York Times.