Nieuwsbrief

Nooit meer hetzelfde denken over mens en dier

21-09-2017

Waarom denken we als mensen dat wij over dieren kunnen denken en dat dieren niet denken? Dinsdag 26 september verscheen Denken over dieren van de Duitse filosoof Richard David Precht. Een nieuwe dierethiek van een maatschappelijk betrokken denker in een tijd waarin vragen over mens en dier steeds relevanter zijn.

“Er zijn twee categorieën dieren. De ene gelooft dat er twee categorieën dieren bestaan, en de andere heeft daaronder te lijden.” – Richard David Precht

In Denken over dieren daagt Richard David Precht ons uit na te denken over de mens-dierverhouding. Daarbij weet hij zijn grote kennis van de filosofie en evolutie op een toegankelijke manier te presenteren. Waarom denken we als mensen dat wij over dieren kunnen denken en dat dieren niet denken? Waar ligt de grens tussen mens en dier eigenlijk? Precht beschrijft hoe ons huidige denken over dieren is ontstaan. Aan de hand van de nieuwste inzichten uit de evolutiewetenschappen, ecologie en ethologie toont hij aan dat het mogelijk en noodzakelijk is dit denken te veranderen.

“Waar iedereen voor hem heeft geprobeerd dieren te beschermen door te wijzen op wat we van ze weten, pleit Precht voor een ethiek die zich baseert op het ‘niet weten’ […]. Juist omdat we niet precies weten wat het dier voelt, moeten we voorzichtig zijn met geweld jegens het dier.” –  Erno Eskens

Bestel het boek

 

RICHARD DAVID PRECHT is filosoof, journalist en hoogleraar filosofie aan verschillende universiteiten. Ook presenteert hij het filosofieprogramma Precht op ZDF. In 2016 verscheen Ken de wereld, deel 1 van zijn filosofiegeschiedenis.