Nieuwsbrief

Profiel: Thich Nhat Hanh

04-10-2018

Thich Nhat Hanh ProfielThich Nhat Hanh heeft over de hele wereld gereisd over om voor vrede te pleiten en hij is een inspiratiebron voor velen, onder wie Martin Luther King en Nelson Mandela. Martin Luther King nomineerde hem voor de Nobelprijs van de Vrede. Thich Nhat Hanh is verbannen uit zijn eigen land, Vietnam en heeft in Frankrijk de grootste boeddhistische klooster van Europa opgericht, Plum Village. Zowel hier als in zijn eigen leven staat mindfulness centraal in het dagelijks leven. Thich Nhat Hanh heeft zelf vele boeken geschreven over mindfulness en vrede, waarin hij persoonlijke verhalen en oefeningen verwerkt.

Levensloop

Thich Nhat Hanh is een monnik, zenleraar, schrijver en vredesactivist. Hij is geboren in 1926 in Vietnam en op zestienjarige leeftijd is hij het klooster ingetreden. Zijn hele leven is hij bezig geweest met vernieuwing van het boeddhisme. Al op jonge leeftijd was Thich Nhat Hanh een vernieuwende en populaire boeddhistische leraar in Vietnam. Zijn missie was om het boeddhisme dichterbij het dagelijks leven en midden in de maatschappij te brengen. Hij stond ook open voor westerse literatuur en verwerkte wetenschappelijke inzichten in zijn onderricht. Tijdens de Vietnamoorlog stichtte hij de ‘School for Youth Social Service’. Ook organiseerde hij met andere monniken, nonnen en lekenbeoefenaars op grote schaal hulp voor de getroffen bevolking in de verwoeste dorpen. Door mindfulness kregen zij de kracht om met al het lijden om te gaan. Behalve de SYSS heeft Thich Nhat Hanh ook de boeddhistische Van Hanh Universiteit in Vietnam opgericht, ondanks ernstige politieke tegenwerking.

Verzet

Omdat hij tijdens de Vietnamoorlog neutraal bleef, zag de communistische overheid hem als klassenvijand en verbande hem uit Vietnam. Hij organiseerde een van de grootste geweldloze verzetsbewegingen uit de tweede helft van de 20e eeuw, na het uitbreken van de oorlog. Deze verzetsbewegingen waren gebaseerd op de principes van Gandhi. Thich Nhat Hanh was een inspiratiebron voor Martin Luther King en Nelson Mandela.

Inzet voor vrede

In de jaren zestig ging Thich Nhat Hanh naar de Verenigde Staten en Europa om te pleiten voor een wapenstilstand en de start van vredesbesprekingen. In de Verenigde Staten heeft hij de burgerrechtenactivist Martin Luther King ontmoet met wie hij diepe verbondenheid heeft ervaren. Het belang van een spirituele gemeenschap, broeder- en zusterschap en religieuze grenzen waren belangrijke onderwerpen.

Martin Luther King heeft Thich Nhat Hanh voorgedragen als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede in 1967 vanwege zijn pacifistisch activisme tijdens de Vietnamoorlog. Tevens noemde hij hem “een apostel van vrede en geweldloosheid”.

” Het kost tijd om vrijgevigheid te oefenen, maar gul zijn is het beste gebruik van onze tijd.”
– Thich Nhat Hanh

Gemeenschap Plum Village

Thich Nhat Hanh woont sinds zijn verbanning in de jaren zeventig in ballingschap in Frankrijk. In Zuid-Franktijk richtte hij in 1982 een meditatiecentrum en klooster ‘Plum Village’ op. Het was Thich Nhat Hanh’s droom om een gemeenschap op te bouwen met het creëren van een gezonde omgeving waar mensen de kunst van het leven in harmonie met elkaar en de aarde kunnen leren. Het begon in 1982 als een kleine, rustieke boerderij en is tegenwoordig uitgegroeid tot het grootste boeddhistische klooster van Europa. Er wonen en oefenen meer dan 200 monniken en nonnen verspreid over het Franse platteland. Het is voortgekomen uit het oorspronkelijke “Sweet Potato Community” die Thich Nhat Hanh in de jaren zeventig heeft opgericht bij Parijs, nadat hij uit Vietnam was verbannen.

In Plum Village staat mindfulness centraal in alle dagelijkse activiteiten en wordt er geoefend om mindful door de dag heen te gaan, tijdens het eten, wandelen, werken of samen genieten van een kopje thee. Naast Plum Village zijn er andere kloosters en instituten opgericht, waarvan drie in de Verenigde Staten, het European Institute of Applied Buddhism (EIAB) in Duitsland, Hongkong (AIAB) en Thailand.

Het belangrijkste dat Thich Nhat Hanh ons leert, is dat we door middel van mindfulness kunnen leren om gelukkig te leven in het huidige moment – dit is de enige manier om echt vrede te ontwikkelen, zowel in jezelf als in de wereld.

“Bij elke inademing breng ik rust in mijn lichaam. Bij elke uitademing glimlach ik. Ik blijf in het moment van nu en ervaar het grote wonder van dit moment.”
– Thich Nhat Hanh

Boeken

LevenThich Nhat Hanh heeft verschillende boeken geschreven. De belangrijkste thema’s zijn mindfulness en vrede. Het boek Leven is gebaseerd op persoonlijke ervaringen en de laatste lezingen die hij gaf. Hierbij werpt hij een nieuw licht op ons bestaan, onze relaties en onze verbondenheid met de wereld. Zoals in veel van zijn boeken, staat ook hier mindfulness centraal. Volgens Thich Nhat Hanh geeft het beoefenen van mindfulness antwoord op onze diepste vragen. Zo gaan een deel van zijn zeven meditaties over zelfonderzoek en compassie, heilzaam voor ons sociale leven. Op deze manier kunnen geluk en vrijheid ervaren worden, zelfs als het levenseinde nadert.De wereld is mijn thuis

De wereld is mijn thuis bevat persoonlijke herinneringen, verweven met levenslessen. Thich Nhat Hanh laat zien dat je je overal thuis kan voelen als je het huidige moment intens beleeft.Ware vrede

In het boek Ware vrede zien we hoe we kunnen omgaan met het geweld in onszelf en in de ander. Thich Nhat Hanh helpt de weg van de vrede te ontdekken in elke denkbare situatie. Moed, vriendelijkheid en innerlijke rust kunnen het verschil maken voor onszelf, onze naasten en de wereld.Adem in, adem uit

Adem in, adem uit leert dat elk moment een goed moment is voor meditatie. Het leven hoeft niet stil te staan om te kunnen mediteren. Het kan waar en wanneer je maar wil, je hebt maar een paar minuten of zelfs minder nodig.Angst

In het boek Angst laat Thich Nhat Hanh zien dat erkenning angst hanteerbaar maakt. Het is belangrijk om de negatieve emotie op te zoeken en leren los te laten. Op deze manier kun je alle vormen van angst het hoofd bieden, op weg naar bevrijding en geluk. Door middel van mindfulnessoefeningen kun je jezelf nog meer helpen.Stilte

Stilte leert hoe belangrijk het is om te luisteren naar de stilte. Het maakt ons leven rijker en harmonieuzer. Meer aandacht voor verbinding komt vrij, verbinding met onszelf, met anderen, met de dagelijkse wereld om ons heen en met de natuur. Mindfulness wijst de weg naar stilte in jezelf en daaruit naar de geluiden die het leven echt waarde geven.

Spreken met liefde, luisteren met compassieMindful communiceren draagt bij aan een beter leven, leert Spreken met liefde, luisteren met compassie ons. Aandachtig communiceren betekent dat je vol begrijp naar jezelf en naar de ander luistert en met inzicht spreekt. Het is daarbij nodig dat je opmerkzaam bent en bewust ademt. Mindful communiceren verzacht pijn en lijden, liefde en compassie nemen toe. Dat levert momenten van vreugde en geluk op. Mindful communiceren werkt helend in relaties, op de werkvloer en in de samenleving. Het draagt bij aan een betere wereld.