Nieuwsbrief

Timothy Morton over de muziek van het einde der tijden

29-03-2018

Dat Timothy Morton zich vaak bezighoudt met referenties naar popcultuur is geen geheim als je zijn boeken en interviews hebt gelezen. In een interview met Henk Bovekerk van Vice laat hij zijn voorliefde voor muziek merken en combineert hij dit met inzichten over de ecologie. Als je dus ecologie nog een moeilijk onderwerp vindt omdat het zoveel connotaties heeft met het einde der tijden dan biedt deze soundtrack hopelijk minimale soelaas. Timothy Morton is ook niet zo pessimistisch over de wereld dan de meeste ecologen. Met citaten zoals ‘alles kan altijd doorgaan’ bij het passende lied Future Days van Can.

Het meeste wat ik weet over ‘ecologisch zijn’ heb ik in de viplounge van die club geleerd [Richard Bransons club, Heaven]

Door middel van Big Science van Laurie Anderson waarschuwt hij over de grote wetenschap (en legt dit uit aan de hand van een tafereel in Twin Peaks). Daarna gaat hij over naar Björk met maar liefst 3 liedjes. Hij is schijnbaar groot fan van deze excentrieke zangeres. Haar nummers zijn een toonbeeld van hoe de wereld zou moeten zijn en geven dus eerder het gevoel dat we ons aan het einde van het begin bevinden dan aan het einde der tijden. En dat wilde Timothy duidelijk maken met deze ecologisch-geïnspireerde soundtrack.

Er is reeds een boek bij ons verschenen (Ecologisch wezen) dat waarin zijn scherpe blik en humor ook duidelijk aan het licht komen en een positieve boodschap over de ecologie overbrengt. Dat is nét wat we nodig hebben, vindt Morton.