Eenvoudig gezegd: Een gezondere mij levert een gezondere wij op en als
we een gezondere wij zijn, komen we een heel eind om jou gezonder te
maken. Met dit in mijn achterhoofd bied ik de volgende antidota die ons
kunnen helpen genezen van de trauma-epidemie en die haar handlangers
de deur wijzen.
Handlanger: Schaamte
Tegengif: Ontdek je innerlijke dialoog
Let eens op hoe je tegen jezelf over jezelf praat. Je zou versteld staan hoeveel mensen zichzelf afschuwelijk vinden en geen idee hebben waarom. Als ik mijn patiënten hun innerlijke dialoog laat onderzoeken, zeggen ze vaak dat het hun gewoonte is om negatieve dingen tegen zichzelf te herhalen, zoals ‘ik ben een loser’ en ‘niemand vindt mij echt leuk’. Als je dit soort innerlijke dialoog ontdekt, verandert het misschien niet meteen, maar het is wel een stap in de goede richting.
Tegengif: Schaamte verplaatsen
Vraag je elke keer dat je je begint te schamen over een traumatische gebeurtenis af of dat wel terecht is. Het kan heel goed zijn dat iemand
zich daarover moet schamen – met name in gevallen van misbruik – maar jij waarschijnlijk niet. Schaamte heeft zo zijn manier om ons te
overtuigen de klap op te vangen, maar soms kun je die toewijzen aan iemand anders of op zijn minst niet aannemen wat schaamte ons überhaupt wil wijsmaken.
Handlanger: Slecht voor jezelf zorgen
Tegengif: Duidelijk maken wat mensen verdienen
Schrijf op wat een mens in het leven minimaal verdient – niet jijzelf in het bijzonder, maar ieder mens. Op je lijst staan bijvoorbeeld dingen als ‘drie gezonde maaltijden per dag’, ‘een betrouwbare auto’ of ‘thuis niet bang zijn’. Als je dat opschrijft, ontdek je gemakkelijker welke zaken je mogelijk mist en krijg je een paar goede ideeën om jezelf te helpen en daar iets aan te doen.
Tegengif: Beschrijven wat je zou veranderen
Stel dat je met een toverstokje je leven totaal kon veranderen, hoe anders zou dat er dan uitzien? Wat kun je doen om een begin te maken met de veranderingen die je graag zou willen?
Paul Conti is psychiater en werkte aan de universiteiten van Stanford en Harvard, voordat hij zijn eigen kliniek in Portland, Oregon, begon. ‘Trauma. De verborgen epidemie’ is zijn eerste boek.