Nieuwsbrief

Utrechtse eredoctoraat voor filosoof Michael J. Sandel

11-02-2014

Michael J. Sandel

Universiteit Utrecht reikt eredoctoraten uit tijdens Dies

De Universiteit Utrecht verleent dit jaar een eredoctoraat aan twee onderzoekers: filosoof Michael J. Sandel en psychobioloog BJ Casey. De uitreiking vindt plaats tijdens de 378e Dies Natalis op 26 maart in de Domkerk.

Michael J. Sandel - Harvard-filosoofMichael J. Sandel

Professor Michael J. Sandel is hoogleraar politieke wetenschappen aan Harvard University (VS). Zijn publicaties over recht, liberalisme, democratie, ethiek en marktwerking zijn vertaald in 24 talen. Sandel is een veelgevraagd spreker en is met name bekend vanwege zijn online cursus Justice, waar zich steeds zo´n duizend studenten voor inschrijven en die door miljoenen mensen wereldwijd wordt bekeken.

In Sandel’s laatste boek Niet alles is te koop: De morele grenzen van marktwerking (2012) behandelt hij de kernvragen: Wat is de geëigende plek voor marktwerking in een democratische samenleving? En hoe beschermen we morele waarden en publieke goederen die niet te koop zijn?

De Universiteit Utrecht kent hem een eredoctoraat toe vanwege zijn bijdrage aan de filosofie en de bijzondere manier waarop hij filosofische reflectie op actuele ethische problemen voor een breed publiek toegankelijk maakt. Marcus Duwell, hoogleraar Wijsgerige ethiek: “Sandel heeft laten zien hoe men in een media tijdperk over fundamentele filosofische vragen rond politieke en economische instituties en bio-ethiek met een breder publiek in discussie kan gaan.” Zijn werk is nauw verwant aan het strategische thema Instituties van de Universiteit Utrecht.

Dies Natalis
De 378e Dies Natalis van de Universiteit Utrecht vindt plaats op woensdag 26 maart 2014 in de Domkerk. Het thema is dit jaar Jeugd & Identiteit, één van de strategische thema’s van de Universiteit Utrecht.