Nieuwsbrief

Ziyad Marar bij The School of Life over Oordelen

21-09-2018

Oordelen van Ziyad Marar
Dinsdag 25 september in de Zuiderkerk in Amsterdam
The School of Life in samenwerking met Ten Have
Tickets hier

Oordelen - MararWe are nothing without an audience, nothing without their judgement.
Ziyad Marar

Iedereen is op zoek naar bevestiging. Zelfs de mensen die opscheppen dat ze ‘schijt hebben’ aan wat anderen denken, zeggen dit vaak om bewondering te krijgen. Op 25 september leert Ziyad Marar ons te begrijpen hoe mensen oordelen, waarom ze het doen en hoe we er het beste mee om kunnen gaan.

Duizenden boeken, artikelen en filmpjes vertellen je hoe je een netwerkkoning(in) wordt, likes en <3 binnenharkt, een verpletterende eerste indruk achterlaat en iedereen om je vingers windt. Tegelijkertijd vertellen ze je dat je vooral jezelf moet zijn. We willen zo graag dat anderen ons leuk vinden, maar uiteindelijk bepalen ze toch lekker zelf wat ze van ons vinden op basis van beperkte informatie, vooroordelen en persoonlijke voorkeuren. Hoe houdt de angst over de mening van anderen jou tegen? En wanneer brengt het je juist verder?

Tijd om erachter te komen hoe mensen oordelen, in plaats van overweldigd te worden. Filosoof en psycholoog Ziyad Marar, schrijver van Oordelen; waarom niemand je ooit zal begrijpen en de voordelen daarvan, laat aan de hand van inzichten uit de psychologie, filosofie en kunst zien wat er werkelijk gebeurt als we oordelen en waarom het soms eigenlijk best goed is om niet begrepen te worden. Leer op deze avond hoe de complexe processen achter onze oordelen werken en waarom schijt hebben je niet verder brengt.

Over het boek Oordelen van Ziyad Marar:

‘Marar baseert zich op de theorieën en onderzoeken van een groot aantal sociaal-psychologen. Daarnaast verwijst hij veelvuldig en uitgebreid naar gedichten en romans, naar films en populaire televisieseries, zoals ‘Fawlty Towers’ en ‘Breaking Bad’. Door deze voorbeelden uit de (fictieve) praktijk krijgt het boek, dat toch al leest als een trein, een bijzonder levendig karakter […] Fascinerende en leerzame inzichten in de mens, het hypersociale dier’ – Trouw.

Om in de stemming te komen kan je hieronder alvast een gesprek bekijken dat Ziyad Marar had met Roman Krznaric over zijn boek Oordelen.

Verder lezen kan natuurlijk ook!