De start van de wintertijd

Op 27 oktober 2024 start de wintertijd en zetten we de klok een uur terug. Dit extra uur biedt een mooie kans om na te denken over hoe we onze tijd gebruiken. In een wereld die altijd maar doorgaat, nodigt de wintertijd ons uit om even stil te staan. De dagen worden korter en donkerder, wat een goed moment kan zijn om naar binnen te keren. Het is een tijd om rust te zoeken en na te denken over dat wat we belangrijk vinden.

Wilt u een mooi boek lezen tijdens deze periode? Bekijk dan de onderstaande boeken.

 

Tijd is
In Tijd is biedt New York Times-bestsellerauteur Jenny Odell een radicaal nieuw perspectief op wat tijd voor ons betekent. Vaak lijkt het alsof we de slaaf zijn van onze agenda, dat we tijd te kort komen om alle taken te volbrengen.

Volgens Odell komt dit omdat we het slachtoffer zijn van een verkeerd begrip van tijd. Zij duikt in filosofie en geschiedenis, maar kijkt ook naar ervaringen van tijd in de wereld om haar heen. Daarnaast bespreekt ze hoe oorspronkelijke Amerikanen tijd ervaren en gaat daarbij terug naar haar eigen roots. Tijd is biedt een caleidoscopisch perspectief op een beter leven.

Een bevrijdend boek, dat hard nodig is.

of bestel het e-book.

 

De verworpenen van de aarde
In 1961 verscheen Les damnés de la terre van Frantz Fanon, een tijdloze analyse van ras, kolonialisme, trauma en revolutie. Sinds 2020 trekt het boek opnieuw de aandacht na Black Lives Matter-protesten en de opkomst van een nieuwe antiracismebeweging. Fanon biedt een scherp inzicht in gekoloniseerde volkeren, de rol van geweld bij historische veranderingen, en bekritiseert de gevaren van postkoloniale politiek.

Met een voorwoord van Jean-Paul Sartre.

of bestel het e-book.

 

Leer denken als een filosoof
Hoe kan filosofie ons helpen in een tijd waarin zowel maatschappelijke als persoonlijke problemen alleen maar groter lijken te worden? Door alles te bevragen!

In Leer denken als een filosoof presenteert Baggini twaalf fundamentele principes voor een meer humane, evenwichtige en rationele benadering van het denken. Van het in twijfel trekken van alles, ook onze eigen vragen, tot het vasthouden aan feiten en het streven naar zelfstandig denken, zonder eenzelvig te worden. Met alledaagse voorbeelden daagt Baggini ons uit om onze denkwijze te herzien en laat hij zien hoe deze principes kunnen worden toegepast in ons eigen leven.

of bestel het e-book.

 

Geschiedenis voor morgen
De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis. Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Terwijl politici vastzitten in het nu, pleit Krznaric in Geschiedenis voor morgen voor een blik achterwaarts om de toekomst vorm te geven. Hij put hoopvolle lessen uit de geschiedenis om deze crises te overwinnen en onthult hoe het verleden niet alleen ons begrip van gisteren verdiept, maar ook onze relatie met de toekomst herdefinieert.

of bestel het e-book.

 

 

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!