In de Ten Have Podcast gaan we in gesprek met de schrijvers van Uitgeverij Ten Have. In een tijd waarin we vooral de quick fix oplossing naar geluk proberen te vinden, bieden zij ons duurzame en praktische lessen over wie we zijn, liefde, werk en bewust leven.
In deze aflevering spreken we de Amerikaanse filosoof Michael Sandel. Zijn laatste boek De tirannie van verdienste is een aanval op ons meritocratisch denken. We bespreken waarom ons denken over succes zo destructief is, waarom het leidt tot de opkomst van populistische partijen en hoe in Duitsland zeer onverwacht iemand met een tegengeluid de verkiezingen won.
We namen deze aflevering begin februari op, voor de escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Ook is de geluidskwaliteit iets minder dan je normaal van ons gewend bent. Excuses daarvoor.
De muziek die je hoort is van Onegg.
En vergeet je niet te abonneren op de Ten Have Podcast in jouw favoriete app.
Hoe kunnen we beter nadenken over liefde en vriendschap? In deze aflevering gaan we in gesprek met Manon Duintjer en Marlies Visser. Zij maakten het succesvolle Nomizo filosofiespel, een gezelschapsspel waarin je met elkaar spelenderwijs leert filosoferen. En nu is er ook het Nomizo Zelfdenkboek met als thema liefde en vriendschap. Dit is een werkboek met prachtige illustraties waarbij je al schrijvend leert nadenken over deze belangrijke thema’s. We hebben het in deze aflevering over het spel, het boek en of jaloezie bij liefde hoort.
De muziek die je hoort is van Onegg.
En vergeet je niet te abonneren op de Ten Have podcast in jouw favoriete app.
Kan je de samenleving echt veranderen? In deze aflevering gaan we in gesprek met Vanessa Umboh en Jasper van den Bovenkamp. Vanessa komt met haar organisatie ‘Stem zonder gezicht’ op voor de 40.000 kinderen die in Rotterdam in armoede leven. Zij leefde zelf een tijd lang vrijwillig onder de armoedegrens als protest tegen deze verschrikkelijke situatie. Jasper schreef een boek over haar getiteld ‘Moeder van 40.000 kinderen’. In ons gesprek bespreken we of je de samenleving echt kan veranderen, hoe een burn-out het boek op losse schroeven zetten en de kracht van kwetsbaarheid.
De muziek die je hoort is van Onegg
En vergeet je niet te abonneren op de Ten Have Podcast in jouw favoriete app.
Hoe zorg je ervoor dat je in 2022 al je doelen behaald? In deze aflevering gaat Rick van Rijthoven, redacteur bij de uitgeverij, in gesprek met iemand die daar alles vanaf weet: Michel Vos. Hij schreef het boek ‘Get your shit together’ waarin hij de beste technieken en lifehacks verzamelde voor succes op je werk en in je leven. Michel is bekend van een van de grootste podcasts op het gebied van persoonlijk groei genaamd Eindbazen en heeft een opleidingsinstituut waarin hij bedrijven, professionals en onderwijsinstellingen helpt om hun doelen te bereiken.
De muziek die je hoort is van Onegg
En vergeet je niet te abonneren op de TH Podcast in jouw favoriete app.
Hoe vinden we verbinding in tijden van polarisatie? In deze aflevering gaat Rick van Rijthoven, redacteur bij de uitgeverij, in gesprek met Christa Anbeek. Zij is bijzonder hoogleraar theologie aan de VU in Amsterdam en schreef meerdere boeken, zoals Voor Joseph en zijn broer dat de prijs voor het beste spirituele boek 2019 won. We hebben het over of de maatschappelijke tegenstelling vandaag de dag groter dan ooit zijn, de gevaren van een gemeenschappelijk verhaal en waar we in donkere tijden op mogen hopen.
De muziek die je hoort is van Onegg
En vergeet je niet te abonneren op de Ten Have Podcast in jouw favoriete app.
Pim van Lommel deed decennialang onderzoek naar bijna-doodervaringen. De mensen met een BDE, zoals dat afgekort wordt, ervoeren een bewustzijn waar tijd en ruimte niet bestaat, hadden contact met overleden personen, zagen in een flits hun leven terug of konden gebeurtenissen uit de toekomst zien. Van Lommel’s onderzoek werd in 2001 gepubliceerd in het medische tijdschrift ‘The Lancet’ en in zijn boek ‘Eindeloos bewustzijn’. Beide sloegen in als een bom. Rick van Rijthoven, redacteur bij de uitgeverij, gaat in gesprek met hem over zijn boek.
De muziek die je hoort is van Onegg.
En vergeet je niet te abonneren op de Ten Have Podcast in jouw favoriete app.
We missen 50% van ons leven, maar hebben het niet door. Waarom? Omdat we er met onze aandacht niet bij zijn. Het idee dat we zo’n groot deel van ons leven mislopen is vrij schokkend. Daarom gaat Rick van Rijthoven, redacteur bij de uitgeverij, vandaag in gesprek met de Amerikaanse neurowetenschapper Amishi Jha. Zij onderzoekt al meer dan 20 jaar hoe we onze aandacht kunnen verbeteren. In haar laboratorium testte ze verschillende cognitieve technieken op mensen die onder hoge druk staan, zoals militairen, brandweerlieden, topsporters en rechters. In haar boek ‘Peak Mind’ deelt ze voor het eerst de resultaten van haar baanbrekende onderzoek. Het is een hele grote eer dat ze tijd vrij kon maken voor de Ten Have Podcast.
Je kent het misschien wel: je wilt consequent zijn, maar dat lukt niet. Volgens filosoof Frank Meester kan dat ook niet anders. Hoe zeer we ook ons best doen, er is altijd wel iets wat aan onze principes ontsnapt. Of het nu gaat om vegetariër zijn, het beste voor het klimaat willen of strijden voor een rechtvaardige samenleving: het lukt ons nooit helemaal. En dat is volgens Frank helemaal niet erg. Rick van Rijthoven, redacteur bij de uitgeverij, praat met hem over zijn boek ‘Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen’ waarin hij een pleidooi houdt voor een lichter en milder leven.
De muziek die je hier hoort is van Onegg.
En vergeet je niet te abonneren op de Ten Have podcast in jouw favoriete app.
Vorig kwam het boek ‘De kracht van rust’ van Mirjam van der Vegt uit. Mirjam was toen al te gast in onze podcast, maar het leek ons goed om terug te blikken op een veelbewogen jaar. Haar boek won de Prijs voor het Beste Spirituele Boek, er is een blijkbaar een grote behoefte aan rust. Tegelijkertijd was het een jaar waarin er veel veranderde. Het nieuwe, hybride werken werd geïntroduceerd, met alle uitdagingen van dien. En maatschappelijk bereikten de tegenstellingen een kookpunt. Rick van Rijthoven, redacteur bij de uitgeverij, heeft het met Mirjam over hoe we rust kunnen vinden in deze tijd en hoe we open kunnen blijven staan voor andere mensen met andere denkbeelden.
De muziek die je hoort is van Onegg.
En vergeet je niet te abonneren op de Ten Have Podcast in jouw favoriete app.
Een gele Fiat 500 met bovenop een doodskist. In deze auto gaat presentator Kefah Allush voor het programma De Kist al meer dan 10 jaar op bezoek bij bekende Nederlanders. Hij gaat met hen in gesprek over leven en dood Ze spreken over onderwerpen als verlies, rouw, sterfelijkheid, euthanasie, zelfdoding, afscheid nemen en het leven na de dood.
Afgelopen maand werd de 200ste uitzending uitgezonden en dat werd gevierd met een gelijknamig boek. Journalist Rob Bruntink verzamelde de mooiste en meest inspirerende uitspraken. Rick van Rijthoven, redacteur bij de uitgeverij, gaat met hem ga in gesprek over dit iconische televisieprogramma.
Hoe geven gewone Nederlanders betekenis aan hun leven? Henk Steenhuis interviewde voor dagblad Trouw tientallen gewone, maar altijd bijzondere mensen over hoe zij betekenis geven aan hun leven. Hij verzamelde verhalen over de sleutelmomenten uit hun leven. Deze interviews zijn nu gebundeld in het boek Zin in het alledaagse. Rick van Rijthoven, redacteur bij de uitgeverij gaat hem in gesprek, over hoe het begon, de meest bijzondere gesprekken en het verschil tussen zingeving en zinmaking.
Hoe is het om een psychose te hebben? En hoe gaan hulpverleners in Nederland daarmee om? Imke Gilsing kreeg tijdens een retraite een psychose waarbij ze dacht dat ze Tinkerbel was en een relatie had met televisiepresentator en schrijver Jelle Brandt Corstius. In haar boek ‘Een dag uit het leven van Tinkerbel’ vertelt ze haar verhaal. Rick van Rijthoven, redacteur bij Uitgeverij Ten Have, gaat in gesprek met Imke over haar boek. De muziek die je hoort is van Onegg. En vergeet je niet te abonneren op de Ten Have podcast in jouw favoriete app
Hoe sta je sterker in het leven met je eigen verhaal? Dat is een cruciale vraag, zeker in een crisis, zoals een burn-out, het einde van een relatie, het verlies van een baan of zelfs een pandemie. Arjen Barel van het Storytelling Centre schreef het boek ‘Sterker staan met je eigen verhaal’. Hierin biedt hij een een eenvoudige methode om je eigen verhaal te leren kennen, toepasbaar op elke gebeurtenissen of situatie. In dit gesprek hebben we het over waarom het zo belangrijk is om je eigen verhaal te kennen, hoe we kunnen vastzitten in een beperkend verhaal en waarom we nooit de volledige controle over ons eigen leven kunnen hebben
We leven in een vreemde tijd. Tot voor kort leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Het was de beste tijd ooit. Nooit eerder was de mens zo veilig, zo rijk en zo gezond. Maar de afgelopen jaren is de sfeer razendsnel omgeslagen. Tegenwoordig haasten we ons van crisis naar crisis en vrezen we het allerergste. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waar is het misgegaan? Ten Have-auteurs Walter Breukers en Jaap Godrie laten in hun boek ‘Verslaafd aan Oneindigheid’ zien dat onze problemen ver teruggaan en voortkomen uit een almaar groeiende verslaving aan één idee: Oneindigheid. Volgens hen is het nu de tijd om radicaal af te kicken. Rick van Rijthoven, redacteur bij de uitgeverij en gaat in gesprek met Walter en Jaap.
De muziek die je hier hoort is van Onegg.
En vergeet je niet te abonneren op de Ten Have Podcast in jouw favoriete app.
Ongemakkelijke gesprekken. Hoe red je je daar in hemelsnaam uit? Daar gaat deze nieuwe aflevering van de Ten Have Podcast over. Rick van Rijthoven, redacteur bij de uitgeverij. gaat in gesprek met Wicher Schols, schrijver van het boek ‘De Gouden Gespreksgids’. Wicher is Head of Faculty bij The School of Life Amsterdam waar hij de steevast uitverkochte cursus ‘De kunst van het gesprek’ gaf. We hebben het over zijn fascinatie voor gesprekken, hoe je beter om kan gaan met dominante mensen en welke vaardigheden essentieel zijn voor een goed gesprek.
Vandaag gaan we in gesprek met Sophie van Bragt en Frieda van der Loos-Boudesteijn. Zij schreven het boek ‘Hier ben ik. Een creatief werkboek voor meer zelfliefde’. Met korte opdrachten en goede vragen, werk je met dit boek in 6 weken aan je zelfbeeld. Ik ga met ze in gesprek over hun inspiratiebronnen, zoals positieve psychologie en mindfulness, en hoe we kunnen leven vanuit onze waarden, stilte en aandacht. De muziek die je hoort is van Onegg. Vergeet je niet te abonneren op de Ten Have Podcast in jouw favoriete app.
In deze aflevering van De Ten Have Podcast gaat redacteur Rick van Rijthoven in gesprek met Lisette Thooft. Zij is auteur van het boek ’Vrienden worden met je lijf’ en zij is rebalancer. Wat dat is, hoor je in ons gesprek. We hebben het onder meer over waarom we zo onvriendelijk tegen ons lijf zijn en waarom lichaamsbewustzijn van levensbelang is. De muziek die je hoort is van Onegg. Vergeet je niet te abonneren op de Ten Have Podcast in jouw favoriete podcast app.
Wijs oud worden: hoe doe je dat? In deze aflevering spreekt redacteur Rick van Rijthoven met theoloog Frits de Lange over de wijsheid van de tweede levenshelft. Hij schreef het boek ‘Eindelijk volwassen’ waarin hij een nieuw scenario voor het ouder worden toont: de wijze oudere. We hebben het over hoe we minder vanuit ons ego kunnen leven en meer vanuit een groter verband, waarom we moeite hebben om de regie uit handen te geven en wat we eigenlijk onder wijsheid kunnen verstaan. De muziek die je hier hoort is van Onegg. En vergeet je niet te abonneren op de podcast in jouw favoriete app.
Vrijheid. Daar verlangen we nu misschien nog wel het meeste naar. Vrijheid van corona, van de lockdown, vrijheid om elkaar weer te knuffelen, noem maar op. In deze aflevering gaat redacteur Rick van Rijthoven van Uitgeverij Ten Have in gesprek met Wendy Hobbelink. Zij schreef het boek ‘Grenzeloos vrij’, waarin ze ontdekt dat we eigenlijk altijd vrij zijn. Ongeacht de omstandigheden en onze overtuigingen. Zij deelt in dit boek 9 meeslepende verhalen van over de hele wereld: bij de aboriginals, de maori, bij zenboeddhisten, maar ook hier in Nederland. Het boek bevat talloze lessen over vrij zijn die we kunnen toepassen in ons dagelijks leven, hier en nu.
Ruim 2 miljoen Nederlanders ervaren een informatieoverload. Informatie is tegenwoordig overal en komt via verschillende kanalen binnen, waardoor een overkill vaak het gevolg is. Vroeger of later leidt dit tot een verlies van focus, stress en zelfs een burn-out. Wat kunnen we doen tegen deze informatieoverload? Karen Visser schreef het boek Infodetox. Hierin beschrijft ze hoe we beter om kunnen gaan met deze veelvoud aan informatie
Eenzaamheid wordt als een van de grootste problemen van deze tijd gezien. Maar kan eenzaamheid ook als iets positiefs gezien worden? Marinus van den Berg schreef met ‘Ode aan de eenzaamheid’ een tegendraads boek over dit onderwerp. In dit gesprek hebben we het over het verschil tussen eenzaamheid, isolatie en alleenzijn, waarom het zo belangrijk is dat we naar elkaars verhalen luisteren en hoe we de relatie met onszelf kunnen verbeteren.
Praten over de dood, over rouw en verlies, we doen het niet graag. Toch is het belangrijk om dit doen. Mariska Overman en Rob Bruntink schreven het boek ‘Ik weet niet wat ik zeggen moet…‘ We hebben het in deze aflevering over waarom we het zo moeilijk vinden om over de dood te praten, wat we absoluut wel en niet moeten doen en hoe we een gesprek hierover kunnen starten.
Waarom zijn we zo ontevreden met ons uiterlijk? Liesbeth Woertman is oud hoogleraar Psychologie en schreef de boeken Psychologie van het uiterlijk en Je bent al mooi. We hebben het over waar ons negatieve zelfbeeld vandaan komt, of uiterlijk de nieuwe tweedeling in de samenleving is, en hoe we kunnen zorgen dat onze kinderen een positiever zelfbeeld kunnen ontwikkelen
Als je na je overlijden, één herinnering mag meenemen, welke zou dat dan zijn? Deze vraag vormde de basis voor het promotie-onderzoek van Jacky van de Goor aan de Universiteit van Twente. Ze interviewde honderden mensen en kreeg zo inzicht in wat er echt toe doet in het leven. Haar boek ‘Je leven in één herinnering’ verscheen eerder deze maand. Rick van Rijthoven, redacteur bij de uitgeverij, ging in gesprek met Jacky. We hebben we het over haar onderzoek, waarom de herinneringen die mensen kiezen niet over geld of status gaan en waarom sommigen ook verschrikkelijke gebeurtenissen als hun ene herinnering kiezen. Vind je de podcast leuk? Abonneer je dan op de Slimmer Leven podcast in jouw favoriete podcast app.
Mirjam van der Vegt schreef het boek De kracht van rust, waarin ze ons 8 tegendraadse lessen over rust nemen, werken en het goede leven biedt. In het gesprek hebben we het over het belang van pauzes nemen, het verschil tussen een zaai-mentaliteit en een oogst-mentaliteit en hoe je vanuit je persoonlijke waarden kunt leven.
Linda Duits is publicist, onderzoeker en als docent verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Onlangs verscheen haar boek Eindelijk weten wat seks is. In dit gesprek onderzoeken we wat seks precies is. We hebben het over seks als handeling, de culturele invloed van de Amerikaanse serie Friends en waarom heteroseksualiteit een verzinsel is. De muziek die je hier hoort is van Onegg.
Hoe kunnen we met meer aandacht werken? Is er een verschil tussen hard en slim werken? En hoe kan mindfulness ons helpen met de uitdagingen van het thuiswerken. In deze aflevering gaat Ten Have-redacteur Rick van Rijthoven in gesprek met Chris Grijns, mindfulnesstrainer en schrijver van het boek ‘Adempauze. Mindful aan het werk’. Ze geeft ons antwoord op de bovenstaande vragen en biedt een aantal mindfulness oefeningen aan
In deze aflevering spreekt redacteur Rick van Rijthoven met Tjeerd van de Laar, schrijver van het boek ‘Kan Lego denken?’. Aan de hand van dit speelgoed hebben we het over de vrije wil, de bronnen van onze kennis en waar we als mensen van gemaakt zijn.
1 op de 5 mensen is hooggevoelig, maar hoe weet je of jij er daar een van bent? En hoe kan je daar dan het beste mee omgaan? Is hooggevoeligheid niet juist kracht? Vandaag gaan we in gesprek met Susan Marletta Hart. Zij is dé pionier op het gebied van hooggevoeligheid. Ze schreef 6 boeken, geeft lezingen, trainingen en voorstellingen over hooggevoeligheid in binnen- en buitenland.
Naar aanleiding van het nieuwste boek van Pema Chödrön ‘Alles hier is welkom’ gaan we in gesprek met Eveline Brandt. Zij is mindfulnesstrainer bij het Centrum voor mindfulness in Leiden. We hebben het over het omgaan met verdriet, over polarisatie en de uitdagingen van mindful zijn in het dagelijks leven.
Vandaag gaan we in gesprek met Geerteke van Lierop over rouw, veerkracht, en over de waarde van kunst en wandelen. Geerteke van Lierop studeerde Moderne Nederlandse Letterkunde en volgde theateropleidingen in Amsterdam en Londen. Ze is naast schrijver, ook actrice in diverse films en tv-series, veelgevraagd spreker en coach. In 2018 verscheen haar boek ‘ Een zee van glas’ waarin ze het eerste jaar na het overlijden van haar grote liefde beschrijft
Met Linda Duits spreken we over hoe we kunnen omgaan met de media in tijden van corona. We hebben het onder andere over de overload aan info en updates, over Mark Rutte als hoeder des vaderlands en als tweedehands autoverkoper, en over daten via dating apps in de anderhalve meter samenleving. Linda Duits is mediawetenschapper aan de Universiteit van Utrecht, twitterfenomeen en podcaster van het eerste uur. Luister vooral ook haar podcasts ‘ Onder mediadoctoren’ en ‘Geeky dingen’. Daarnaast is Linda schrijver en nu bezig aan een boek over seks dat dit najaar bij ons uitkomt, met de titel: ‘Eindelijk weten wat seks is’.
Velen van ons zijn nu genoodzaakt om van onze woning een werkplek te maken, met alle uitdagingen die daarbij horen. In gesprek met Karen Visser gaan we kijken of we dit slimmer kunnen aanpakken? Karen Visser is trainer Slimmer werken en helpt mensen hun werk met meer plezier productief te doen. Met haar bedrijf New Broom bedient Karen een breed scala aan klanten uit het bedrijfsleven en de overheid. Ook schreef zij het boek Uitstelgedrag, en werkt ze op dit moment aan een boek over het filteren van informatie
Ieder mens verlangt naar een zinvol en waardevol leven. We geven daar op eigen manier vorm aan in onze seculiere samenleving. Maar waar komt dat verlangen naar zin en waarde vandaan? Vandaag gaan we in gesprek met Hans Alma. Zij is gastprofessor hedendaags humanisme aan de de Vrije Universiteit Brussel. Voorheen was Hans hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, waar zij de eerste vrouwelijke rector in Nederland was. Haar pas verschenen boek Het verlangen naar zin biedt een nieuwe visie op zingeving en levensbeschouwing. De nadruk ligt op het aandachtig en verbeeldingsvol onderzoeken wat de wereld te bieden heeft. Maar kan dat ook in tijden van crisis en quarantaine?
Let op: podcast in het ENGELS. Er heerst een groot verlangen om meer in harmonie met de natuur te leven. In het boek ‘De 8 grote lessen van de natuur’ beschrijft Gary Ferguson hoe we weer in contact komen met de natuur. De natuur om ons heen en in onszelf. Samen met zijn vrouw Mary Clare werkt hij aan het project Full Ecology. In dit project ontwikkelen ze een strategie om onze relatie met de natuur te herstellen. Vandaag gaan we met ze in gesprek en hebben we het over hoe de 8 grote lessen vandaag de dag relevant zijn