Boeken
De vrije markt bestaat niet
In De vrije markt bestaat niet onthult Irene van Staveren een diepgaande kritiek op het illusoire idee van een vrije markt, gekoppeld aan een inspirerend pleidooi voor een economie van verbinding. Als vooraanstaand hoogleraar pluralistische economie analyseert ze scherpzinnig de tekortkomingen van het neoliberale denken, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de woningcrisis, stagnerende lonen en groeiende ongelijkheid.
Maar haar betoog gaat verder dan alleen kritiek: ze biedt ook hoopvolle perspectieven, geïnspireerd door een rijke traditie van divers economisch denken en innovatieve praktijken die laten zien dat een rechtvaardigere en duurzamere economie mogelijk is.
Dit maatschappelijk geëngageerde boek nodigt lezers uit tot een diepgaande reflectie over de toekomst van onze economie.
De professor als proefkonijn
De professor als proefkonijn is het persoonlijke verslag van een uitbehandelde migrainepatiënt. Toen de artsen Irene van Staveren niet verder konden helpen, ging ze zelf op onderzoek uit. Zij verdiepte zich in wetenschappelijk onderzoek buiten de mainstream. En met effect: de aanvallen namen met 90% af.
Van Staveren houdt een vurig pleidooi voor een experimentele geest bij artsen en patiënten. Haar boek biedt een hoopvol perspectief voor de honderdduizenden in Nederland en België die aan migraine lijden.
De media
‘Wie de columns van Irene leest, kan zich uitstekend wapenen tegen borrelpraat, verkiezingsretoriek of dure dikdoenerij.’ - Wendelmoet Boersema, hoofdredacteur 'Trouw' over De vrije markt bestaat niet.
‘Aangrijpende, indrukwekkende en eerlijke analyse van een diepgaande zoektocht om zich niet neer te leggen bij “uitbehandeld” zijn. Een aansporing tot actie voor uitbehandelde migrainepatiënten en veel andere chronische patiënten.’ - Dick Bijl, oud-huisarts en epidemioloog, president International Society of Drug Bulletins over De professor als proefkonijn.
‘Door zichzelf als onderzoeksobject te nemen en alle vanzelfsprekendheden te durven betwijfelen, komt Irene van Staveren tot een onverwachte aanpak van haar eigen ziekte. Deze persoonlijke én wetenschappelijke methode levert waardevolle inzichten op voor een grote groep migrainepatiënten.’ - Daan Roovers, filosoof en Denker des Vaderlands over De professor als proefkonijn.