Huub Oosterhuis

Over Huub Oosterhuis

Huub Oosterhuis (1933-2023) schreef dichtbundels, essays, liederen en leerdichten.

Oosterhuis debuteerde in 1961 met de bundel Uittocht en kreeg landelijke bekendheid als hij bij de uitvaartdienst van Prins Claus een persoonlijke overweging houdt.
Oosterhuis was oprichter van De Populier - voorganger van De Balie - en De Rode Hoed en initiatiefnemer van De Nieuwe Liefde, een huis voor debat, bezinning en poëzie dat in februari 2011 haar deuren opende aan de Da Costakade in Amsterdam.

Oosterhuis was redacteur van het Nieuwe Liefde Magazine (voorheen Roodkoper), ontving in 2002 een ere-doctoraat van de Vrije Universiteit voor zijn liturgische teksten en initieerde in 1993 de VSB Poëzieprijs. Voor meer informatie: www.huuboosterhuis.nl en www.denieuweliefde.com.

Foto: Bonnita Postma


Boeken

Dan nog

Huub Oosterhuis schreef in zijn leven talloze gebeden die door veel mensen gebruikt worden op belangrijke momenten in het leven zoals de geboorte van een kind, een huwelijk, bij begrafenissen, of gewoonweg op momenten van ultiem geluk of tegenslag.

Deze handzame bundel bevat de mooiste en meest doorleefde gebeden van Oosterhuis. Het zijn teksten die nog jaren gelezen en uitgesproken zullen worden.

150 psalmen vrij

Huub Oosterhuis werkte bijna een halve eeuw aan een eigentijdse versie van de 150 psalmen. Zijn ideaal was een vrije, poëtische herdichting, die ook zingbaar moest zijn. In 2012 werd 150 psalmen vrij uitgeroepen tot beste religieuze boek in Vlaanderen. Er zijn inmiddels meer dan 15.000 exemplaren van dit boek verkocht.

Handgeschreven

Huub Oosterhuis vertelt het verhaal van zijn leven in een nieuwe, grootse verzameling gedichten. In deze monumentale uitgave vertelt Oosterhuis over zijn leven aan de hand van gedichten. Bekende thema’s als geloof, verbinding en liefde komen aan de orde. Veel van de gedichten in deze uitgave zijn nieuw, al eerder gepubliceerde gedichten zijn opnieuw bewerkt.

De ontdekking van de aarde

‘De ontdekking van de aarde’ is een gloednieuwe bundel van Huub Oosterhuis’ essays. Dit boek maakt deel uit van het verzameld werk van Oosterhuis en bevat eerder verschenen, maar grondig bewerkte en nieuwe essays.

Oosterhuis reflecteert in De ontdekking van de aarde op taal, literatuur, geschiedenis en het woord God. Een rode draad door deze monumentale essaybundel is de bepalende invloed van het joods-christelijk geloof en de Bijbel op onze samenleving.

Waar onze doden zijn

'Wij zijn gewend aan veel doden tegelijk. Massaal sterven, 150 per dag in Syrië, najaar 2012. De zes Miljoen. "Nee," zei de joodse schrijver Abel Herzberg, "zes miljoen maal één mens."

Dit boek gaat over de dood van telkens één mens. Ik heb ze allen uitgeleide gedaan uit dit leven - en alle uitvaartteksten en requiemgezangen in dit boek verzameld, zijn voor hen geschreven. Waar onze doden zijn? In vuur? In licht? In vrede? In God? Het laatste woord is niet aan mij.'

Die wij denken

In Die wij denken komt Huub Oosterhuis met nieuwe religieuze poëzie. Wel of geen god? Een leven na de dood? Je denkt het, je zou het willen. Of je denkt het niet, je kunt je er niets bij voorstellen. Het is een niet te geloven verhaal. Binnen dit verhaal stelt Huub Oosterhuis indringende vragen die iedere lezer, wetend, niet-wetend, twijfelend, verlangend, zal herkennen. Geestelijke oefeningen zijn het, deze nieuwe gedichten.


Ik versta onder liefde

Ik versta onder liefde van Huub Oosterhuis is een boek waarin liefde de revue passeert aan de hand van de belangrijkste inspiratiebronnen van deze bezielde auteur. De bijbel, Nietzsche (‘God is dood’), Marx, Johan Huizinga, en dichters als Marsman (‘bezield verband’) en Lucebert (‘Neem mijn lied als uw hart’) passeren de revue. Dat Oosterhuis in 1933 geboren werd, in het jaar dat Hitler aan de macht kwam en ‘de weg naar Auschwitz werd geplaveid’, werkt tot op vandaag door in zijn ‘bijbels’ protest tegen discriminatie van minderheden en hardvochtig vreemdelingenbeleid. ‘Die oorlog gaat een leven mee. Wat je gezien hebt, heb je voorgoed gezien.’


Wolf en lam

In Wolf en lam bundelt meesterverteller Huub Oosterhuis veelal nieuwe religieuze sprookjes. Oosterhuis laat zich inspireren door het joods-christelijke gedachtegoed en schrijft indringend over grote thema's zoals menselijkheid, kwetsbaarheid God's lege troon in de hemel, en actuele crises zoals het vluchtelingenprobleem en armoede.

Hier wordt over God verteld zoals geen enkel theologisch boek eerder deed.


Hier aanwezig

In dertig poëtische teksten vat Huub Oosterhuis het leven van Jezus van Nazaret samen, van de aankondiging van zijn geboorte tot en met zijn levenseinde. 'Hier aanwezig' presenteert Jezus als jood, die de boodschap van de Thora aan ons, niet-joden, wil doorgeven. Dit fraai vormgegeven boek is een herziene editie van de oorspronkelijke uitgave uit 2005.


Iemand meer

In de nieuwe bundel Iemand meer van Huub Oosterhuis staan gedichten naar aanleiding van de politieke actualiteit zoals `Lied van Generaal Pardon . Maar er zijn ook gedichten over vrienden als Hans van Mierlo en prins Friso, en over zijn kinderen Tjeerd en Trijntje (`jongen van Hallo wereld, meisje van Ken je mij ). En verder ook meer religieus geïnspireerde poëzie, onder meer `Een Hooglied , dat getoonzet is door Oosterhuis-componist Antoine Oomen en op de bijgesloten CD staat. Daarop leest ook Oosterhuis zelf een keuze uit de gedichten voor. `We waren jong, we werden oud. Maar voor liefde niet te oud. Lange liefde is een touw zevenmaal getwijnd.


Arthur

Huub Oosterhuis Arthur Koning van een nieuwe wereld `Ooit gehoord van een koning die Arthur heette, en van zijn beeldschone vrouw Guinevere en van zijn ridder en vriend Lanceloet, en diens zoon Galahad met de lichtblauwe ogen? Ik ga ze bezingen, die mensen. Naar wat hen bezielde, hun angsten en liefdes, ben ik al meer dan dertig jaar ongeduldig op zoek. Misschien dat je zegt ik ken ze, ze wonen hier om de hoek. Zo begint Arthur, een episch gedicht over een nieuwe wereld. Het was de dichter Chrétien de Troyes die, in de 12e eeuw, de wijdverbreide mondelinge verhalen over de legendarische Keltische `koning Arthur uit de 5e eeuw, verwerkte in vijf romans en er wereldliteratuur van maakte. Frits van Oostrom, hoogleraar middeleeuwse literatuur: `In heel Europa schreven middeleeuwse dichters (van Portugese tot Noorse, zelfs Jiddische) naar zijn voorbeeld nieuwe Arthurromans; een traditie waarop tot op vandaag de dag auteurs, librettisten en scenarioschrijvers met nieuwe creaties voortborduren. Arthur, koning van een nieuwe wereld is zo n nieuwe creatie. Is Arthur in deze versie een `messiaanse gestalte, een heiland? En hoe wordt de Graal geïnterpreteerd? In het laatste deel vindt er `een evenement plaats dat het begin wordt van een nieuw tijdperk. De laatste hoofdstukken van deze 21e-eeuwse Arthurroman zijn niet ontleend aan oude Keltische en middeleeuwse bronnen. Hier begint een nieuw groot verhaal. Daarin wordt een lied over de nieuwe wereldstad gezongen.


Red hen die geen verweer hebben

In dit hartstochtelijke pamflet roept Huub Oosterhuis op tot een ethisch reveil van de theologie. De meeste kerken hebben van de Bijbel een zuiver spiritueel en a-politiek boek gemaakt. Maar het hart van dit boek is het visioen van een rechtvaardige samenleving. De God van de Bijbel is geen onpartijdig opperwezen boven arm en rijk uit, maar de partijganger van de zwakken en armen.


Jij die mij ik maakt

Huub Oosterhuis schreef speciaal voor de Maand van de Spiritualiteit dit boekje over het thema 'Mijn betere ik'. In dertig stukjes laat Oosterhuis zien hoe jij en ik elkaar kunnen inspireren om de wereld een beetje beter te maken. Ken je mij? Wie ken je dan? Weet je mij beter dan ik? Ken je mij? Wie ben ik dan? Weet je mij beter dan?



De media

‘Oosterhuis’ werk zal voortleven zonder hem. Weinig dichters kunnen sterven in het besef dat ze overal en nergens uitgesproken en gezongen worden, in meerdere talen.’ – Trouw over 150 psalmen vrij.