Op 30 april 2025 is het de Dag van de Eerlijkheid, een moment om stil te staan bij de waarde van open- en oprechtheid in ons dagelijks leven en in onze relaties met anderen. Eerlijke gesprekken vormen de basis voor vertrouwen en echte verbinding. Deze dag moedigt ons niet alleen aan om eerlijk te zijn tegen anderen, maar ook om waardering te tonen voor mensen die verantwoordelijkheid nemen en transparant communiceren. Een kleine stap naar meer eerlijkheid kan een groot verschil maken, zowel in persoonlijke relaties als in de samenleving als geheel.
Wilt u meer leren over de waarde van open- en oprechtheid richting anderen? Bekijk dan de onderstaande boeken.
Van ik naar wij
Dit boek verkent de verbinding tussen persoonlijk welzijn en maatschappelijke harmonie. De kernboodschap is dat de innerlijke vrede van het individu bijdraagt aan vrede in de samenleving.
D’Ansembourg baseert zijn boek op inzichten uit de geweldloze communicatie, de humanistische psychologie en de kwantummechanica. Inclusief praktische oefeningen voor meer zelfbewustzijn en maatschappelijke betrokkenheid.
Hoe te leven
Hoe te leven is een eigentijdse gids geïnspireerd door het wereldberoemde boek De essays van Michel de Montaigne. Na een persoonlijke crisis trok Montaigne zich terug om te schrijven over liefde, vriendschap en alledaagse zaken. Bakewell creëert, in de geest van Montaigne, een onorthodoxe biografie en verkent zijn antwoorden zonder pasklare adviezen te geven. Bakewell slaat een burg tussen het heden en verleden en laat zien hoe tijdloos deze buitengewone filosoof is.
Na de deugd
Volgens Alasdair MacIntyre bevindt de wereld zich in een morele chaos, mensen weten niet meer wat goed is en wat niet. In Na de deugd stelt hij dat dit komt doordat wij steeds verder weg zijn komen te staan van wat Aristoteles onder ethiek verstond. Wij zouden ons weer moeten richten op wat deze Griekse filosoof begreep als de deugden, datgene wat het leven op zichzelf goed maakt.
MacIntyres boek staat aan het begin van een revival van de deugdethiek en inspireerde velen, ook vandaag de dag nog. Nu is het voor het eerst ook beschikbaar in het Nederlands.
De kunst van veranderen
In dit boek deelt psycholoog Roel Verheul een beproefde methode om gewenste veranderingen te bereiken. Veranderen is misschien wel de belangrijkste vaardigheid in ons leven en gelukkig kan iedereen zich deze kunst eigen maken. Het draait om drie dingen: willen, kunnen en doen. In zijn boek werkt Verheul de drie elementen uit in zeven stappen. In elke stap staan inspirerende lessen en oefeningen voor jezelf of voor in teamverband. Daarmee is dit inspirerende boek geschikt voor veranderingen bij individuen en in organisaties.
Stop met aardig zijn
Waarom doen we ons anders voor dan we zijn? Waarom proberen we toch zo aan de verwachtingen van anderen te voldoen? Waarom blijven we altijd aardig en vriendelijk, ten koste van onszelf? Volgens Thomas d’Ansembourg word je hier ongelukkig van. Als je niet aangeeft wat je voelt of wilt, krijg je niet wat je nodig hebt. Hierdoor raak je gevangen in een vicieuze cirkel.
Dit boek helpt je deze cirkel te doorbreken. Je leert meer af te gaan op je eigen gevoelens en behoeften. Het is voor jezelf, voor je partner, vrienden en familie beter als je duidelijk bent: als je zegt wat je denkt, voelt en nodig hebt.
D’Ansembourg laat stap voor stap zien hoe je dit aan de hand van geweldloze communicatie kunt aanpakken. Hij gaat met humor te werk en geeft veel praktische voorbeelden. Deze jubileumeditie bevat een nieuw voorwoord.
Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!