Boeken
Ecospiritualiteit
De ecologische crisis waarin we ons nu bevinden, wordt vaak verklaard vanuit een economisch perspectief en de oplossingen worden gezocht in technologie. Hans Alma stelt echter dat de crisis vooral gaat over hoe wij in de wereld staan. Het is daarmee ten diepste een zingevingscrisis.
Alma houdt een pleidooi voor een aardse spiritualiteit waarin we weer verbonden raken met de natuur en onze plek op deze planeet. Om de aarde weer gezond te maken, moeten we beseffen dat we leven in een holistisch, interafhankelijk systeem dat we onmogelijk volledig kunnen begrijpen of beheersen.
Over eerder werk: Een sterke vrouw, een wijs boek. - Jury Beste Spirituele Boek 2021
Het verlangen naar zin
Ieder mens verlangt naar een zinvol en waardevol leven. We geven daar op eigen manier vorm aan in onze seculiere samenleving. Maar waar komt dat verlangen naar zin en waarde vandaan? Hoe kunnen we erover met elkaar in gesprek gaan? Kunnen levensbeschouwelijke tradities ons zoeken naar zin nog verrijken?
Het verlangen naar zin biedt een nieuwe visie op zingeving en levensbeschouwing. De nadruk ligt op het aandachtig en verbeeldingsvol onderzoeken wat de wereld te bieden heeft. Een zinvol bestaan wordt mogelijk waar we afstemmen op de unieke waarde van wat ons omringt. Met voorbeelden uit de kunst, literatuur en filosofie maakt Hans Alma duidelijk hoe we dat kunnen doen.
Uit het voorwoord van Edel Maex, psychiater en zenleraar: ‘Hans Alma gaat op zoek naar wat bestaan zinvol kan maken. Ze gaat niet op zoek naar oude of nieuwe systemen maar naar het gewone, naar datgene wat mensen altijd al gedaan hebben. En ze gaat op zoek naar woorden, vaak dagelijkse woorden, herkenbare woorden.
De media
Genomineerd voor Beste Spirituele Boek 2021.
'Een sterke vrouw, een wijs boek.' — Jury Beste Spirituele Boek 2021 over Het verlangen naar Zin
'Haar ecospiritualiteit getuigt van een nuchter realisme, dat ook ruimte biedt voor pijn, verdriet en rouw.' — Frits de Lange over Ecospiritualiteit