Lezing Sprong naar het duister door John Brosens

28/05/2019
19:00 - 20:00

Katwijk Museum
Voorstraat 46
2225 ER, Katwijk


Activiteit: Lezing

Brosens vertelt over zijn boek Sprong naar het duister een waargebeurd verhaal over verzetsheld Pieter Dourlein en het Englandspiel.

Sprong naar het duister is in feite de reconstructie in romanvorm van Pieter Dourleins belevenissen als Engelandvaarder, geheim agent en gevangene van de Britse dienst MI6.

In de nacht van 9 op 10 maart 1943 werd hij met de codenaam PAUL gedropt boven de heide van Ermelo om tot de ontdekking te komen dat de Duitsers hem stonden op te wachten. Zij wisten alles. Dit verraad van het Nederlands Verzet werd bekend als het ENGLANDSPIEL. Het kostte ruim vijftig Nederlandse geheime agenten en honderden verzetsmensen het leven.

Tijdens de speurtocht van John Brosens door archieven kwam hij over het Englandspiel veel materiaal tegen dat niet eerder beschikbaar was. En wat hij vond wijst in een volstrekt andere richting dan de heersende opvattingen over het kat- en muisspel dat gespeeld werd tussen Duitse en Britse geheime diensten. De algemene opinie is nog steeds, dat het Englandspiel te wijten was aan amateurisme en nonchalance t.a.v. geheimhouding bij de in Londen opgerichte Nederlandse diensten. En het geblunder van de Britten: zij misten de signalen dat het helemaal mis was met de berichten uit Holland die via de geheime zenders binnenkwamen.

Het kwaad blijkt veel dieper te zitten en breder geworteld te zijn dan men ooit kon vermoeden. In deze lezing doet John Brosens een en ander uit de doeken.

Praktische informatie
Datum: 28 mei 2019
Tijdstip: 19.00 uur
Locatie: Katwijks Museum, Voorstraat 46, 2225 ER Katwijk
Entree: €3,50