17 mei: Internationale dag tegen homofobie en transfobie

Op 17 mei staan we stil bij de Internationale dag tegen homofobie en transfobie, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de rechten en veiligheid van LHBTIQ+-personen. Deze datum is niet willekeurig gekozen: op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel van de lijst van internationaal erkende ziekten. Sindsdien staat deze dag in het teken van bewustwording rondom discriminatie, uitsluiting en geweld richting LHBTIQ+-personen. Wat begon als een nationale herdenkingsdag in Canada in 2003, groeide in 2005 uit tot een wereldwijd erkende dag. In 2025 is het thema The power of communities, waarmee wordt benadrukt hoe belangrijk verbondenheid en steun uit de samenleving zijn in de strijd voor gelijkheid.

Op deze dag zetten wij het boek Wie is er bang voor gender? van Judith Butler in het zonnetje. Bekijk het boek hieronder.

 

Wie is er bang voor gender?
Judith Butler, de baanbrekende denker wiens iconische boek ‘Gender Trouble’ ons begrip van gender en seksualiteit een radicaal nieuwe inhoud gaf, analyseert in Wie is er bang voor gender? de aanvallen op gender door rechtse bewegingen. Butler onderzoekt hoe gender een fantasma is geworden voor conservatief-religieuze groepen, opkomende autoritaire regimes, fascistische formaties en transuitsluitende feministen.

In hun onverschrokken nieuwe boek roept Butler op tot het vormen van allianties en het ontwikkelen van een krachtig tegenbeeld waarin leven en samenleven, vrijheid, radicale gelijkheid en rechtvaardigheid aantrekkelijk worden in plaats van beangstigend.

‘Een internationaal beroemde academicus. Butlers invloed is enorm.’ – The New Yorker

‘Hoe ontwikkelen we een tegenbeeld dat sterk genoeg is om dit bedrieglijke fantasma te ontmaskeren, onschadelijk te maken en ervoor te zorgen dat het niet langer wordt ingezet voor meer censuur, verdraaiing van de feiten en reactionaire politiek?’ – Judith Butler

‘Een interessant boek, zeer actueel. Butler is een rustige stem in dit verhitte debat en gaat alleen uit van feitelijkheden en niet van emoties. Dat kon ik erg waarderen.’ – Djuna Bánki van Dekker v.d. Vegt Boekverkopers

of bestel het e-book.

 

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!