3 van de beste 50 boeken van 2023 volgens ‘NRC’

De beste boeken De boekenredactie van NRC maakte een leeslijst met 50 van de beste boeken die zij in 2023 bespraken, onderverdeeld in acht categorieën. Er staan drie boeken in van ons in de filosofie categorie. In deze blog lees je welke boeken dit zijn en waar ze over gaan.

Het duisternismanifest van Johan Eklöf

In Het duisternismanifest pleit bioloog Johan Eklöf voor het belang van duisternis. Niet alleen onze individuele gezondheid staat onder druk door kunstlicht, maar het bestaan van vele diersoorten en zelfs de ecologie wordt door lichtvervuiling bedreigd.

De cyclus van dag en nacht heeft op aarde ieder leven gevormd. Zolang als er leven is, richten wij ons naar dit ritme van licht en duisternis. Sinds de uitvinding van de lamp en de wereldwijde toepassing van kunstlicht is ons natuurlijk ritme verstoord. Wij lijden onder lichtvervuiling en dit heeft een grote impact op ons leven.

Of bestel het e-book

 

Apocalypsofie van Lisa Doeland

Leven gaat onvermijdelijk gepaard met verlies, met verval en met afval – wie leeft maakt vuile handen en laat een ecologische voetafdruk achter. Toch dromen we liever van recycling zonder restjes binnen een circulaire economie, van een wereld waarin alles zich laat opruimen en oplossen. Lisa Doeland confronteert ons met het illusoire karakter van deze ‘Groene droom’. Apocalypsofie stelt niet gerust, maar biedt wel handvatten voor leven in tijden van uitsterving. Waar het op aankomt, is jezelf steeds de vraag stellen hoe je dat zo goed mogelijk kunt doen.

Of bestel het e-book

 

 

De patriarchen van Angela Saini

In dit gedurfde en radicale boek onderzoekt prijswinnend wetenschapsjournaliste Angela Saini de wortels van wat we patriarchaat noemen, waarbij ze een complexe geschiedenis onthult van hoe het voor het eerst werd ingebed in samenlevingen en zich vanaf de prehistorie over de hele wereld verspreidde tot nu. Ze reist naar ’s werelds vroegst bekende menselijke nederzettingen, analyseert de nieuwste onderzoeksresultaten in wetenschap en archeologie, en volgt culturele en politieke geschiedenissen van Amerika tot Azië.

Of bestel het e-book