De levensles van… Geerteke van Lierop

Vorige week trapten we de nieuwe series De levensles van… af met Marinus van den Berg. Vandaag geeft hij het stokje door aan Geerteke van Lierop. Geerteke is onder andere bekend als actrice in series als GTST, Dokter Tinus en Levenslied. Sinds eind vorige jaar heeft ze haar talenten uitgebreid met schrijven. Ze schreef het prachtige, hartverscheurende boek Een zee van glas naar aanleiding van een groot verlies in haar leven. Vandaag vertelt Geerteke hierover.

Uitgeverij Ten Have maakt boeken over de grote vragen van het leven. Verhalen die ons iets wezenlijks te vertellen hebben, die ons raken, op welke manier ze verteld worden dan ook. Op welke wijze voel jij je als auteur hiermee verbonden?

Ik beschrijf in zoekende woorden hoe ik het leven terug verover op verlies dankzij ontmoetingen met vreemden en de kunst. Met mijn boek geef ik mijn kijk op het leven en de liefde die door verlies verschoven is naar een plek die donker en licht, scherp en mild, begrensd en oneindig is: een zee van glas.

Wat was voor jou de aanleiding voor het schrijven van Een zee van glas?

De plotselinge dood van mijn geliefde veranderde abrupt mijn blik op tijd, identiteit en hoe we tegen verlies aankijken. We hebben als we in de diepte van verlies zitten veel tijd, ruimte en aandacht van mensen nodig. Dit is een grote uitdaging in onze cultuur waarin alles snel opgelost moet worden, de tijd maakbaar lijkt en we het praten over verlies liever vermijden. We hebben om niet weg te zakken in de diepte verhalen nodig die ons inspireren en opnieuw kunnen verbinden. Het voelen van verbinding is het medicijn tegen de pijn van verlies.

Je verhaal delen verandert niet wat er gebeurd is, maar heeft de kracht om er betekenis aan te geven. Een zee van glas is een universeel verhaal waarmee ik troost, hoop en inspiratie aan de lezer wil bieden. Net als een kunstwerk wil ik een venster openen.

Welke levensles zou je willen delen met jouw lezers?

Verlies kan een nieuw blikveld aanreiken en kansen bieden. Tijd is kostbaar. Stel het belangrijkste in je leven niet uit.

Blijf in beweging. Het begin van vooruitkomen is lopen.

Een zee van glas

Over de dood die het leven dichterbij brengt

Een zee van glas van Geerteke van Lierop is een originele vertelling van literaire kwaliteit.

In de zomer van 2016 kwam de geliefde van Geerteke van Lierop niet thuis. Hij bleek verdronken. Wat als het lot zo onverhoeds toeslaat? Van Lierop beschrijft in zoekende woorden haar onzegbare verdriet, maar meer nog hoe ze het leven terug verovert op de dood. ‘Een zee van glas’ opent de blik op een andere schoonheid van het leven met een soms verrassende lichtheid

Mooi hoe Geerteke in tastende en tere taal in de buurt komt van wat zich nauwelijks laat verwoorden.” Thomas Verbogt, auteur van Hoe alles moest beginnen

Een aangrijpend en tegelijk hoopgevend verhaal over de dood. Het grijpt je naar de keel om je te zeggen: leef voluit!” Wouter de Jong, auteur van Mindgym

€15,00
Bestel direct