Na Ype de Boer beantwoordt deze week Kees Vuyk de vragen in onze De levensles van… serie. Kees Vuyk was oorspronkelijk een auteur van Uitgeverij Klement, waar hij zijn eerste boek Oude en nieuwe ongelijkheid publiceerde. Voor dit boek won hij in 2018 de prijs voor het beste filosofieboek. In november komt Kees met een nieuw boek; De feilbare mens. Vandaag vertelt hij hierover.
Ik ben geen typische Ten Have auteur, denk ik. Ik ben ‘overgekomen’ van uitgeverij Klement die dit jaar in Ten Have is opgegaan. Klement was gericht op boeken over filosofie en maatschappij. Filosofie gaat natuurlijk over de grote vragen van het leven. In zoverre is de fusie van deze twee uitgeverijen begrijpelijk. Maar ik zie ook een verschil. Filosofie, althans mijn soort filosofie, vertelt geen verhalen over de grote vragen van het leven, maar het onderzoekt die verhalen, wat ook kritiek inhoudt en soms uitloopt op een ontmaskering. In mijn nieuwe boek gaat het zeker over dingen die ons raken, maar vanuit het perspectief dat het de dingen zijn die ons verontrusten.
Mijn vorige boek. Oude en nieuwe ongelijkheid riep vragen op, zowel bij mij zelf als bij mijn lezers. Ik betoogde daar dat mensen niet gelijk zijn en dat een politiek die uitgaat van gelijkheid daarom dikwijls onrechtvaardig uitpakt. Hoe moeten we de maatschappij dan inrichten? Hoe kunnen we de rechtvaardigheid vergroten? luidden onder andere de vragen. In dit nieuwe boek pak ik deze meer praktische vragen aan. Maar daarvoor ga ik ook dieper in op de filosofische wortels van het gelijkheidsdenken en van idealen in het algemeen. Het boek is daarom zowel abstracter als concreter dan mijn vorige boek.
Mensen stellen zich voor dat ze heel wat zijn omdat ze – anders dan dieren – uit de band kunnen springen. Toch blijven ze uiterst beperkte wezens, die er goed aan dan zich dat altijd bewust te zijn.
Kees Vuyk trekt in De feilbare mens fel van leer tegen de opvatting dat wie succesvol is, dat volledig aan zichzelf te danken heeft, en wie faalt in het leven ook. Dit mensbeeld leidt namelijk tot een almaar groeiende economische en intellectuele ongelijkheid.
Daartegenover zet Vuyk, winnaar van de prijs voor het beste filosofieboek in 2018, de mens als een kwetsbaar wezen: we hebben elkaar ten diepste nodig. Op zichzelf is ongelijkheid niet slecht, maar welk doel dient zij? Vuyks oproep: laten we elkaar compenseren voor datgene wat we niet kunnen. Want we zijn slechts gelijk in onze feilbaarheid.
€15,00