De levensles van… Liesbeth Woertman

Na Marc van Dijk is het nu de beurt aan Liesbeth Woertman om de De levensles van te beantwoorden. Liesbeth is psycholoog en hoogleraar. Ze is gespecialiseerd in lichaamsbeelden en schreef hier meerdere boeken over. In haar nieuwste boek, Je bent al mooi, onderzoekt ze hoe het komt dat we steeds meer ontevreden over ons uiterlijk zijn. Door resultaten uit de psychologie te combineren met voorbeelden uit het dagelijks leven, reikt Woertman ons een boek aan vol pakkende en uitdagende inzichten.

Uitgeverij Ten Have maakt boeken over de grote vragen van het leven. Verhalen die ons iets wezenlijks te vertellen hebben, die ons raken, op welke manier ze verteld worden dan ook. Op welke wijze voel jij je als auteur hiermee verbonden?

Ik voel me verbonden met uitgeverij Ten Have door haar kleinschaligheid en vooral door de keuze van de boeken die zij uitgeven. Boeken die er toe doen. Ervaringen en verhalen die ons kunnen helpen met de vraag HOE te leven. Ik vind het een eer om naast de vele interessante auteurs van Ten Have te mogen staan. Ook spreekt me aan dat die verhalen over zingeving zowel uit het oosten als het westen komen, zowel van wetenschappers als van monniken. Dat brede blikveld maakt het mogelijk dat veel mensen een verhaal kunnen vinden in het fonds dat hen helpt om hun eigen verhaal, hun eigen leven vorm te geven. Als psycholoog ga ik ervan uit dat we ons verhaal zijn en dat we dat verhaal kunnen herschrijven als er iets gaat wringen.

Wat was voor jou de aanleiding voor het schrijven van Je bent al mooi?

De schoonheid van imperfectie is dat ik de samenleving iets terug wil geven door mijn kennis te delen. Ik wil graag mee schrijven aan het maatschappelijke verhaal over wat een mens is. Het dominante beeld van perfectie is me een doorn in het oog. Leven is per definitie veranderen. Alleen dode dingen kunnen perfect zijn.

Welke levensles zou je willen delen met jouw lezers?

Er zijn vele lessen die ik geleerd heb en ik hoop mijn hele leven te blijven leren. De levensles die ik met mijn lezers graag wil delen is: “Sta verwonderd in het leven en durf lief te hebben, want dan ben je op zijn mooist.”

Je bent al mooi

De schoonheid van imperfectie

Je bent al mooi is het nieuwe boek van Liesbeth Woertman, expert op het gebied van lichaamsbeelden in relatie tot (sociale) media.

Hoewel we de afgelopen vijftig jaar feitelijk mooier zijn geworden — we hebben bijvoorbeeld een mooiere huid en een mooier gebit — blijkt uit onderzoek dat we steeds meer ontevreden zijn over ons uiterlijk. In een cultuur waar gemanipuleerde beelden de norm vormen, staat ons zelfbeeld onder grote druk. We scrollen langs perfecte lichamen en levens over onze schermen, maar ons eigen bestaan lijkt helemaal niet zo volmaakt.

Woertman onderzocht wat deze beelden doen met de manier waarop we ons eigen lichaam ervaren. Door resultaten uit de psychologie te combineren met voorbeelden uit het dagelijks leven, reikt Woertman ons een boek aan vol pakkende en uitdagende inzichten. Persoonlijk wordt het op het moment dat Woertman beschrijft hoe de confrontatie met huidkanker haar dwong om op een nieuwe manier naar haar eigen lichaam te kijken.

€18,99

Bestel direct