De levensles van… Marc van Dijk

Met de nieuwe graphic novel-serie Becky Breinstein maken Marc van Dijk en Sander ter Steege filosofie voor kinderen interessant. Becky Breinstein is nieuwsgierig, brutaal, (zelfbenoemd) filosoof en van school gestuurd. Hoe dat laatste is gebeurd, vertelt ze met vaart en humor in De gifbeker van Socrates. Deze nieuwe grahic novel-reeks biedt lezers vanaf 10 jaar een grappige en bijna ongemerkt leerzame ingang in het leven en denken van beroemde filosofen. Het eerste deel draait om Socrates, de grondlegger van de westerse filosofie. Het tweede deel, Het ravijn van Nietzsche, zal in 2020 verschijnen. Vandaag beantwoordt auteur Marc van Dijk de vragen uit onze De levensles van… serie.

Uitgeverij Ten Have maakt boeken over de grote vragen van het leven. Verhalen die ons iets wezenlijks te vertellen hebben, die ons raken, op welke manier ze verteld worden dan ook. Op welke wijze voel jij je als auteur hiermee verbonden?

Ik voel me hier zeer mee verbonden. Voor mij spreekt het voor zich dat de grote vragen van het leven in mijn werk aan de orde komen – dat geldt eigenlijk voor alles wat ik doe. Als journalist schrijf ik vooral over filosofie. Ook mijn eerdere boeken – een biografie van theoloog Huub Oosterhuis en een interviewboek met Denker des Vaderlands Daan Roovers – gaan over levensvragen en over politieke ethiek.

Bij Becky Breinstein hebben we als uitgangspunt genomen dat het boek niet over filosofie gaat, maar filosofie is. Becky krijgt een elektrische schok van Socrates, die aan haar verschijnt als een sidderrog. Daardoor krijgt ze een “vragenvirus” en staat al snel haar hele leven op zijn kop. Ze kan ze niet meer verder leven zoals ze daarvoor deed. Het is dus geen cursus filosofie in de avonduren, maar een filosofisch avontuur.

Wat was voor jou de aanleiding voor het schrijven van Becky Breinstein – De gifbeker van Socrates?

Ik heb altijd de overtuiging gehad dat je dingen eenvoudig moet kunnen uitleggen, aan een welwillend kind. En als dat je niet lukt, dan is je theorie misschien ook niet zo geniaal als je zelf denkt. Ik denk dat kinderen in principe alles kunnen begrijpen. Bovendien zijn ze van nature filosofisch – ze stellen voortdurend filosofische vragen, vaak zonder dat ze er zelf erg in hebben. Ze hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel en zijn op zoek naar moraliteit.

Het verbaasde ons dat er nog maar zo weinig filosofische kinderboeken bestaan om deze interesse te beantwoorden en te voeden. Iedereen kent De wereld van Sofie, van Jostein Gaarder. Maar dat is een behoorlijk dikke pil, zoveel leeswerk is lang niet voor elk kind weggelegd.

Graphic novels zijn nu een geliefd genre. Maar de meeste graphic novels voor kinderen – zoals het populaire Het leven van een loser – zijn eigenlijk behoorlijk nihilistisch. Het leek ons een uitdaging om een reeks te bedenken die net zo grappig is, maar ook inhoudelijk interessanter. En spannender, eerlijk gezegd. Er is meer in het leven dan vermijden dat je huiswerk moet maken.

Welke levensles zou jou willen delen met jouw lezers?

Becky Breinstein is een avontuur. Een avontuur moet je ondergaan, je kunt het niet terugbrengen tot een simpele les. We kunnen wel zeggen dat Becky in de loop van het verhaal verschillende dingen leert – bijvoorbeeld dat ze vrienden nodig heeft. En dat het niet filosofisch is om een betweter te zijn. Socrates leert haar dat wijsheid geen vaststaand gegeven is, maar iets wat je gaandeweg kunt verwerven. Door met anderen in gesprek te gaan en jezelf en anderen de juiste vragen te stellen. Maar de lezers zullen denk ik zelf wel bepalen wat ze van Becky willen leren, daar hebben ze ons echt niet voor nodig. Becky heeft ons als makers trouwens ook veel geleerd, ze heeft een ijzeren logica en is niet bang om trouw te zijn aan haar overtuigingen. Ze durft zich uit te spreken.

Becky Breinstein

De gifbeker van Socrates

BECKY BREINSTEIN is van school gestuurd. Dit heeft iets te maken met:

  • een lelijke visman met baard, die haar ’s nachts een schok heeft gegeven
  • drones en postduiven die geheime boodschappen sturen
  • de gifbeker van de beroemde filosoof SOCRATES.

Becky vindt het prima dat ze niet meer naar school hoeft. Maar ze vindt het verdacht dat haar aartsvijand ISABELLA TOSTI zo blij is. Ze gaat op onderzoek uit, samen met RAYMON DE DEMON (geen hond, maar haar Tasmaanse tijger!).

Becky Breinstein beleeft een spannend avontuur vol humor, vriendschap en vrolijke wijsheid. De gifbeker van Socrates is het eerste deel van een serie waarin Becky haar leven op z’n kop zet met de grootste denkers uit de geschiedenis.

€15,99

Bestel direct