De levensles van… Riet Fiddelaers-Jaspers

Riet Fiddelaers-Jaspers is de volgende auteur in onze De levensles van serie. Riet is een rouwtherapeut die vooral gericht is op rouw en verlies bij kinderen en jongeren. Een heftig onderwerp, maar zo belangrijk in onze maatschappij. In het verleden schreef ze een boek op basis van haar proefschrift. Dit boek heeft ze nu volledig herschreven tot een editie die goed aansluit bij de moderne tijd waarin we steeds meer leed en narigheid zien, dat rouw een groter onderdeel is geworden van onze dag dan dat we wellicht zouden willen.

Uitgeverij Ten Have maakt boeken over de grote vragen van het leven. Verhalen die ons iets wezenlijks te vertellen hebben, die ons raken, op welke manier ze verteld worden dan ook. Op welke wijze voel jij je als auteur hiermee verbonden?

Mijn werk gaat eigenlijk over het leven, het leven waar verlies een onlosmakelijk onderdeel van uitmaakt. Ik begeef me op de raakvlakken van hechting, verbinding, verlangen, loslaten, rouwen en daar betekenis aan te geven in het leven. Ik voel me verbonden met deze diepe levensvragen. Bij verliesmomenten in het leven worden ze allemaal weer wakker gekust. Dan vraagt het lot ons stil te staan in ons drukke leven, een pas op de plaats te maken en op zoek te gaan naar ons eigen unieke antwoord op deze ingrijpende levensgebeurtenis. Welke bladzijde of welk hoofdstuk wordt toegevoegd aan ons levensverhaal? En accepteren we dat dit hoofdstuk een wellicht niet gewenst maar onlosmakelijk deel hiervan gaat uitmaken?

Wat was voor jou de aanleiding voor het schrijven van Een rugzak vol verdriet?

Een rugzak vol verdriet is een geheel herschreven herdruk van het boek Mijn troostende ik dat in 2004 verscheen en diverse malen herdrukt is. Het was indertijd de publieksversie van mijn proefschrift over jongeren en rouw. Maar intussen is er zoveel meer kennis over rouw dat het om een ingrijpende herschrijving vroeg. Over thema’s als hechting, trauma, splitsing van de psyche bij ingrijpend verlies en systemisch werken was indertijd nog weinig bekend. De pubers die toen meewerkten zijn nu volwassen. Met sommigen heb ik nog contact en dat geeft me de kans om met hen terug te kijken naar die periode. Ook dat levert boeiende informatie op. Het is kortom een veel rijker boek geworden.

Welke levensles zou je willen delen met jouw lezers?

Rouwen is onlosmakelijk verbonden met het leven en dus doodgewoon. Wat niet wil zeggen dat het simpel is. Uit ervaring weet ik hoe gelaagd rouw is en hoe ingewikkeld voor jongeren om hiermee op te groeien. Tegelijk ben ik altijd zo trots op hen, door de wijze waarop ze het aangaan. Lang niet altijd perfect maar vrijwel altijd moedig. Ik kan daar met bewondering naar kijken en leer nog altijd van hen. Juist omdat ze het allemaal op hun eigen manier doen.

Een rugzak vol verdriet

Kwetsbaarheid en kracht van rouwende jonge mensen

Rouw bij jongeren en jongvolwassenen (12-25 jaar) is volgens Riet Fiddelaers een gezond proces, waarin jonge mensen kwetsbaar én enorm veerkrachtig zijn. Toch leven er veel vragen bij mensen in hun omgeving. Een rugzak vol verdriet laat zien aan welke steun deze jongeren behoefte hebben om toch op te groeien tot gezonde volwassenen, gelukkig in hun relaties en hun beroep. In dit handboek vertellen jongeren zelf met herkenbare verhalen en voorbeelden wat ze nodig hebben.

€29,99

Bestel direct