7 boeken om deze zomer te lezen

Lezend de zomer door

De zomer is hier en nu de temperaturen ook weer oplopen is het een goed moment om een mooi, interessant en/of inspirerend boek te lezen. We hebben speciaal voor jullie 8 uiteenlopende boeken op een rij te zetten om de keuze wat gemakkelijker te maken. Duik mee in de wereld van Simone de Beauvoir, lees over de stoa, leer omgaan met borderline, waan je in Japan door in harmonie te leven met chowa, ontdek je liefdestaal en die van mensen om je heen, ga in radicaal verzet met nietsdoen of laat je creativiteit vloeien met Creative Quest. Oftewel: genoeg keuze om lekker te lezen in de zomer!

 

Simone de Beauvoir. Een leven. zoals getipt door het NRC Handelsblad en Het Parool

Filosoof, schrijver en feministisch icoon – Simone de Beauvoir was het allemaal. Biografe Kate Kirkpatrick had voor het eerst toegang tot nooit eerder beschikbare dagboeken en correspondentie. Het resultaat is een echte pageturner: diepgravend, verrassend en ontroerend.

Deze baanbrekende biografie werpt een geheel nieuw licht op De Beauvoir, die definitief neergezet wordt als een van de belangrijkste denkers van de twintigste eeuw.

De stoïcijnse gids voor geluk

Het stoïcijns gedachtegoed maakt je een beter mens, geeft betekenis aan je leven en schenkt je rust en veerkracht. Jammer genoeg zijn de teksten van deze filosofen niet makkelijk te lezen. Massimo Pigliucci herschrijft een van de belangrijkste teksten van de stoïcijnen, het Zakboekje van Epictetus. Het zakboekje is te beschouwen als de kortste en meest krachtige samenvatting van de stoa: het is een kernachtige how to-gids voor hoe je gelukkig kunt worden in het leven. In deze nieuwe versie blijft de boodschap hetzelfde, maar komen de voorbeelden uit de wereld van vandaag. De antieke filosoof Epictetus krijgt zo een nieuw leven.

Bouwstenen voor een zinvol leven

Niemand had kunnen vermoeden dat Marsha Linehan, die in haar tienerjaren zelf borderline had, haar eigen strijd zou gebruiken om een baanbrekende psychologische methode te ontwikkelen, die sindsdien miljoenen mensen heeft geholpen. Tijdens een langdurige opname in een psychiatrisch instelling deed Linehan een belofte: als ze uit deze hel kon ontsnappen, zou ze anderen helpen er ook uit te komen. En dat lukte: ze ontwierp de eerste therapie die mindfulness en radicale zelfacceptatie combineerde met westerse psychologie.

Chowa

Chowa is een manier van leven in balans met jezelf, anderen en de wereld om je heen.
Akemi Tanaka beschrijft in ‘Chowa’ wat we van Japan kunnen leren om meer in harmonie te leven. Chowa is het Japanse begrip voor ‘de zoektocht naar balans’. Al eeuwenlang helpt chowa Japanners vorm te geven aan een leven dat vol is van spanning en verandering. Chowa maakt problemen leefbaar en vormt de basis van ikigai en wabi sabi. Via autobiografische verhalen en voorbeelden uit de Japanse samenleving biedt Tanaka de lezer een unieke en doorleefde inkijk in de Japanse manier van leven.

De macht van nietsdoen

Niets is vandaag de dag moeilijker dan nietsdoen. Zelfs in de zomer. Maar in een wereld waarin we er alleen maar toe doen als we ‘aan’ staan, is nietsdoen misschien wel de belangrijkste vorm van verzet. Jenny Odell schreef een kritiek op de kapitalistische krachten die om onze aandacht strijden. We gaan anders denken over productiviteit, krijgen opnieuw verbinding met onze omgeving en ontdekken weer betekenisvolle vormen van geluk en echte aandacht.

Creative Quest

In Creative Quest onthult de wereldberoemde artiest Questlove het geheim van creativiteit. De oprichter van The Roots toont dat creativiteit voor 1% inspiratie is en voor 99% een proces dat we kunnen organiseren en aanleren.

In Creative Quest laat Questlove zien hoe hij en talloze collega-artiesten, waaronder Björk, Elvis Costello, Pharrel Williams en Malcolm Gladwell, steeds maar weer op nieuwe ideeën komen. Dichter bij het creatieve proces kun je niet komen. Met veel humor, smeuïge anekdotes en praktische tips leert Questlove je denken als een scheppend artiest.

Iedereen is gebaat bij nieuwe ideeën, en met Creative Quest  maak je creativiteit tot een gewoonte.

Psychologie van het uiterlijk

‘Ik doe het voor mezelf’ is een veelgehoorde uitspraak van mensen die cosmetische chirurgie ondergaan. We smeren zalfjes, slikken pillen en laten artsen snijden in ons eigen vlees. Doen we dat echt alleen maar voor onszelf? Liesbeth Woertman maakt in Psychologie van het uiterlijk duidelijk dat ons zelfbeeld bestaat bij de gratie van anderen. Zonder spiegel, geen zelfbeeld. Woertman kiest in haar boek niet alleen voor de psychologische invalshoek, maar gebruikt ook filosofische, biologische en sociologische inzichten.