90 jaar Boekenweek

Van 12 t/m 23 maart 2025 vieren we de Boekenweek, met dit jaar als 90e editie! Het thema van de Boekenweek 2025 is ‘Je moerstaal’. Elk jaar viert Nederland de Boekenweek, een traditie die al sinds 1932 bestaat. Wat begon als een campagne om het lezen en kopen van boeken te stimuleren, groeide uit tot een groot cultureel evenement met een speciaal Boekenweekgeschenk en een thema dat literatuur in de schijnwerpers zet. Doorgaans wordt de auteur door de organisatie gevraagd een boek als Boekenweekgeschenk te schrijven, maar dit jaar konden auteurs anoniem een manuscript voor de Boekenweek insturen.

Het Boekenweekgeschenk van 2025 is De krater, geschreven door Gerwin van der Werf. Bij een aankoop van meer dan €15,- aan Nederlandstalige boeken ontvangt u dit geschenk. Let op OP=OP en e-books zijn hierbij uitgesloten.

Hieronder delen wij vier inspirerende boeken van Nederlandstalige auteurs, die u tijdens de Boekenweek kunt lezen.

 

Bluf jezelf door het leven – Frank Meester
In Bluf jezelf door het leven: verkent Frank Meester op een speelse en toegankelijke manier de rol van liegen in het dagelijks leven. Hij betoogt dat kleine leugens een fundamenteel patroon van het leven zijn; hoewel we vaak niet weten wat ons te wachten staat, moeten we toch doen alsof we de uitdagingen aankunnen. Dit principe van bluffen is volgens hem essentieel voor het functioneren van samenlevingen, organisaties en vriendengroepen.

 of bestel het e-book.

Zeg me wie ik ben – Liesbeth Woertman
Identiteit is nog nooit zon heet hangijzer geweest. Je bepaalt zelf wie je bent, zo is het verhaal. Tegelijkertijd is de druk op de mentale zorg nog nooit zo hoog geweest. In dit boek prikt Liesbeth Woertman de luchtbel van grenzeloze autonomie overtuigend door. Ze gebruikt kennis van filosofen, feministen, wetenschappers en alledaagse voorbeelden om te laten zien dat identiteit altijd relationeel is: we worden gevormd door onze relaties met andere mensen en de wereld om ons heen.

of bestel het e-book.

Een God die in mij gelooft – Claartje Kruijff
Wat als we opnieuw zouden kunnen geloven? Welke woorden zouden we dan geven aan de ervaring van betekenis en diepgang?

In dit boek biedt Claartje Kruijff tegendraadse en bevrijdende perspectieven op wat geloven anno nu kan zijn. Veel mensen zijn losgeraakt van religie, maar herkennen zich in wat Julian Barnes zo mooi zei: ‘ik geloof niet in God, maar ik mis hem wel’. Of ze zeggen dat ze niet gelovig zijn, maar wel spiritueel. En dat ze wel willen geloven, maar het gewoonweg niet kunnen.

Voor Kruijff is dit verlangen het beginpunt voor een nieuw gesprek over God. In haar boek deelt ze herkenbare en intieme verhalen van haarzelf en de mensen die ze ontmoet. Vanuit deze verhalen verkent ze thema’s die in al onze levens voorbij komen — overgave, kwetsbaarheid, gemeenschap, vreugde en verlies — en verbindt ze aan hoe en wat we op die momenten kunnen en mogen geloven. Wars van dogma’s en met een open blik, is dit boek een inspiratiebron voor vrije gelovigen, ongelovigen, twijfelaars en andere zinzoekers.

of bestel het e-book.

Liefde en hooggevoeligheid – Susan Marletta-Hart
Sinds Leven met hooggevoeligheid in 2003 uitkwam is Susan Marletta Hart de bekendste Nederlandse auteur op het gebied van hooggevoeligheid. Ze schreef daarna meerdere bestsellers en komt nu met een boek waarbij ze haar expertise over hooggevoeligheid toepast op liefdesrelaties. Marletta Hart combineert op een vloeiende wijze theorie met praktische oefeningen. Ze laat overtuigend zien dat hooggevoeligheid een kracht is – juist ook wanneer het op de liefde aankomt.

of bestel het e-book.

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!