Achter de schermen: activisme in balans

‘Big ideas for life. Basically, that’s what defines Ten Have. We specialize in books about philosophy, psychology and personal development. And something we in the Netherlands call “zingeving”, a word that’s not easily translated into English. It means something like giving meaning to the world.’ Dit is zo ongeveer hoe ik in het buitenland uitleg wat we doen bij Ten Have. Wat voor ons een vrij normaal woord is, blijkt niet altijd een equivalent over de grens te hebben. Toch maakt het een belangrijk deel uit van de uitgeverij waarvan ik uitgever ben.

Ik ben net terug van een werkbezoek aan Londen waar ik dit praatje zo’n tien keer per dag aan verschillende mensen heb afgestoken. Wat je als uitgever doet tijdens zo’n reis is contacten onderhouden, nieuwe mensen ontmoeten, elkaar bijpraten over trends en uitvinden hoe het vordert met nieuw werk van grote auteurs die je eerder al in vertaling hebt uitgegeven. Zo ben ik heel blij gehoord te hebben dat het grote nieuwe boek van Michael Sandel in 2020 gaat verschijnen. Wij kunnen de Nederlandse vertaling dan gelijktijdig laten verschijnen met de Engelse uitgave. Dat zal ergens na de zomervakantie volgend jaar worden, vermoed ik zo. En natuurlijk ben je tijdens zo’n bezoek ook op zoek naar die ene bestseller die je in vertaling kunt uitgeven. Ik heb van alles gezien, maar kan daar hier nog niet veel over zeggen. Wel werd tijdens mijn bezoek bekend dat Ten Have de vertaalrechten heeft verworven van A Monk’s Guide to Happiness: Meditation in the 21st Century, van Gelong Thubten. Deze boeddhistische monnik (bekend van een boek dat hij samen met Ruby Wax maakte) schreef een bijzonder leuke en enthousiasmerende how to-gids over meditatie, die momenteel heel succesvol is in Engeland. Komt in de zomeraanbieding van Ten Have.

Ontmoetingen met Ten Have auteurs

Ook ontmoette ik in Londen voor het eerst twee auteurs persoonlijk van wie we het komende jaar met grote boeken komen. De eerste avond dineerde ik met Akemi Tanaka. Van haar publiceren we begin november Chōwa: Japanse wijsheid voor een leven in balans. Akemi geldt als een van de grootste specialisten op het gebied van Japanse cultuur in Engeland. Haar boek gaat over de wijze waarop men in Japan altijd streeft naar balans in alle gebieden van het leven. Of het nu om de inrichting van een woning gaat, omgang met geld, koken of relaties: steeds weer probeert men die balans te bereiken. Dat is chōwa: de zoektocht naar harmonie. Het mooie aan dit boek vind ik dat het uit het leven gegrepen is. Akemi geeft vele voorbeelden uit haar eigen leven in Japan, haar ouderlijk huis, dingen die ze meemaakte in de Japanse zakenwereld.

Daarbij zingt ze niet uitsluitend de lofzang van alles wat Japans is. Bijzonder aan het boek is ook dat het wegkijkt voor de minder mooie aspecten van chōwa. Akemi zet zich in voor de positie van vrouwen in Japan. We hebben het hier namelijk ook over een land waar jongeren in de metro misogyne manga lezen of waar een baas een vrouwelijke werknemer meeneemt naar een stripclub. Soms is het in dat soort gevallen goed om even niet naar balans te streven, maar in actie te komen. Ook daar gaat het boek Chōwa over. De avond dat we met elkaar spraken ging het veel over dit aspect van het boek. Akemi vertelde over de vrouwelijke samoerai, waarover ze graag een volgend boek zou willen schrijven. Mij lijkt dat een geweldig onderwerp en ik kan bijna niet wachten totdat het er is. Maar gelukkig hebben we tot die tijd Chōwa.

De tweede nieuwe Ten Have-auteur die ik ontmoette in Londen was Kate Kirkpatrick. Zij schreef een meeslepende nieuwe biografie van niemand minder dan Simone de Beauvoir. De Engelse versie is net een tijdje uit en krijgt overweldigende aandacht en positieve recensies. Onlangs verscheen er in Nederland al een interview met haar in de Volkskrant. Momenteel wordt er druk gewerkt aan de Nederlandse vertaling, die we groots gaan presenteren in maart 2020. Deze biografie is de eerste die er over Beauvoir geschreven is sinds dertig jaar en schetst een geheel nieuw beeld van deze icoon van het feminisme, die definitief uit de schaduw van Sarte komt (voor zover ze daar ooit al gestaan heeft). Momenteel wordt het boek aan allerlei landen verkocht, onlangs nog aan Frankrijk.

Balans

Net zoals de avond daarvoor hebben we veel gesproken over vrouwenrechten en activisme. Maar terwijl ik terugliep naar mijn hotel bedacht ik dat deze ogenschijnlijk zo verschillende auteurs naast hun activisme nog iets gemeenschappelijk hebben, namelijk de zoektocht naar balans. Kate vertelde me namelijk hoe ze tijdens het schrijven geworsteld heeft met enerzijds haar grondigheid als academicus en anderzijds de behoefte het verhaal van De Beauvoir nu eens voor een groot publiek te vertellen. Ik denk dat ze wonderwel geslaagd is in deze balanceer act: het boek is echt een gefundeerde studie naar leven en werk van De Beauvoir en leest tegelijkertijd als een trein. Een ander punt waar naar balans gezocht moest worden was de vraag in hoeverre De Beauvoirs denken in verband gebracht moest worden met hedendaagse debatten over feminisme. Het is helemaal terug, maar tegelijkertijd is het, zeker in de Engelstalige wereld, ook een mijnenveld aan verschillende posities. Hoe navigeer je daar als biograaf in, dat was de vraag waar Kate een antwoord op moest vinden. En gelukkig blijkt haar chōwa prima in orde, want tot op heden is iedereen helemaal verrukt van het boek. Nu Nederland nog.

Door Niels Cornelissen

Chōwa

Japanse wijsheid voor een leven in balans

Akemi Tanaka beschrijft in Chōwa wat we van Japan kunnen leren om meer in harmonie te leven. Chōwa is het Japanse begrip voor ‘de zoektocht naar balans’. Al eeuwenlang helpt chōwa Japanners vorm te geven aan een leven dat vol is van spanning en verandering. Chōwa maakt problemen leefbaar en vormt de basis van ikigai en wabi sabi.Via autobiografische verhalen en voorbeelden uit de Japanse samenleving biedt Akemi Tanaka de lezer een unieke en doorleefde inkijk in de Japanse manier van leven. Chōwa is een manier van leven in balans met jezelf, anderen en de wereld om je heen.

€20,99

Bestel direct