Akemi Tanaka

‘Als je 60 wordt in Japan, word je herboren.’ Zo vertelde Akemi Tanaka ons in 2019, toen ze niet alleen haar 60e verjaardag vierde, maar ook trouwde en haar boek Chōwa publiceerde.  Dat zij herboren was op haar 60e is niet moeilijk te geloven met haar gevoel voor humor en  liefde voor het lachen, haar evenwichtigheid en uitstraling . Dit was zonder twijfel gebaseerd op de eeuwenoude samurai-wijsheid. Het was een verschrikkelijke schok om eerder dit jaar te horen dat ze kanker had.  Zij ging snel achteruit en ze stierf maandag.

Akemi Tanaka kwam uit een Japanse familie van de Samurai traditie. Ze groeide op met de oude kunsten en praktijken van haar cultuur, van thee zetten tot het dragen van een kimono. Haar  visie  werd verfijnd door de code van de Bushido-ethiek, en de lens van  wabi-sabi.  Wabi-sabi is beïnvloed door het zenboeddhisme en ziet schoonheid als doordrenkt met het mysterie en de melancholie van vergankelijkheid.

Hoewel Akemi streng werd opgeleid in de normen van de Japanse etiquette, was ze ook zeer onafhankelijk  en  gedreven om manieren te zoeken om deze ideeën aan te passen aan een moderne vrouw zoals zijzelf. Haar eerste huwelijk  met een jonge arts uit de Japanse high society eindigde in een scheiding. Toen Akemi  in Japan met een Engelsman trouwde, weigerden ambtenaren de ceremonie te voltrekken,maar  ze  kregen het er toch door toen ze besloten de Britse ambassade te bellen.

Akemi kwam naar Engeland als alleenstaande moeder met haar dochter  Rimika. Ze werkte als docent Japanse taal en cultuur, cultureel commentator en consultant, en ze voerde thee ceremonies en kimono demonstraties tijdens een breed scala van evenementen uit. In 2011, in de nasleep van  de  aardbeving en tsunami in Tōhoku, heeft ze de liefdadigheidsinstelling Aid for Japan opgericht om te helpen bij de zorg voor wezen van de ramp. In de laatste jaren van haar leven wijdde Akemi haar tijd ook aan het campagne voeren voor verkrachtingsslachtoffers in Japan. Ze vond het erg belangrijk om de taboes rond verkrachting te doorbreken.

Het boek Chōwa is een deel van Akemi’s nalatenschap. Ze  wordt overleefd door haar dochter Rimika en haar  man Richard.