Tijdens de Maand van de Filosofie komt de Amerikaanse filosofie natuurlijk ook aan bod. Twee boeken die dan niet mogen ontbreken zijn Amerikaanse filosofie en De tirannie van verdienste. Amerikaanse filosofie is een filosofie die het leven omarmt en zich kenmerkt door pragmatisme, zelfvertrouwen en zelftranscendentie. De tirannie van verdienste is een belangrijk boek voor iedereen die de democratie aan het hart gaat.
Vanwege de Maand van de Filosofie zijn beide boeken afgeprijsd tot en met 30 april 2021, hieronder vindt u meer informatie over beide boeken en kan je ze eventueel bestellen.
In een afgelegen bibliotheek stuit John Kaag op het oeuvre van alle belangrijke Amerikaanse filosofen, zoals John Dewey, Walt Whitman en William James. Geïnspireerd vertelt Kaag het voor velen onbekende verhaal van hun denken. Het is een filosofie die het leven omarmt en zich kenmerkt door pragmatisme, zelfvertrouwen en zelftranscendentie. Tijdens het lezen verandert het persoonlijke leven van Kaag ook.
“Niet sinds Robert Pirsigs ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud’ las ik zo’n betoverend samenspel van persoonlijke ervaring en formele filosofie als John Kaags Amerikaanse filosofie.” – Robert D. Richardson (auteur van William James)
“John Kaags boek is een wonderlijke combinatie van reisverslag, memoires, biografische schets en filosofische verhandeling.” – De Groene Amsterdammer over ‘Met Nietzsche de bergen in”
John Kaag (1979) is docent filosofie aan de Universiteit van Massachusetts Lowell. Met Nietzsche de bergen in is zijn eerste boek in het Nederlands.
‘Als we de gepolariseerde hedendaagse politiek achter ons willen laten, dienen we op de tast onze weg te zoeken en goed na te denken over wat mensen toekomt. Hoe komt het dat de betekenis van succes en verdienste de afgelopen decennia zo sterk veranderd is, en wel zodanig dat arbeid sterk aan waardigheid heeft ingeboet en veel mensen het gevoel hebben dat de elites op hen neerkijken?’ – Michael J. Sandel
Bestsellerfilosoof Michael Sandel maakt de balans op van de democratie. Veel mensen voelen zich niet meer vertegenwoordigd door de bestuurlijke elites en wenden zich tot populistische leiders en partijen. Het probleem is dat onze samenleving mensen met een hogere opleiding onevenredig beloont en de rest terzijde schuift. Dit is de tirannie van verdienste.
Sandel gaat na in hoeverre de aanklacht van ‘het volk’ tegen de elites terecht is. Waarom zou iemand met een universitaire opleiding meer over het algemeen welzijn mogen zeggen dan een persoon met een vmbo-diploma? Is dat rechtvaardig? De tirannie van verdienste is een belangrijk boek voor iedereen die de democratie aan het hart gaat.
Michael J. Sandel (1953) is hoogleraar politieke wetenschappen aan Harvard University. Wekelijks worden zijn spectaculaire colleges over rechtvaardigheid door meer dan 1000 studenten bezocht.