De avond van ons goedheiligman staat bijna voor de deur. Heb je dit jaar het lootje getrokken van een echte boekenverslinder? Of wil je dat Piet wat mooie titels uitdeelt? Deze negen boeken zijn het perfecte Sinterklaas geschenk voor de liefhebber van boeken over zingeving, psychologie en filosofie.
Grenzeloos vrij vertelt het verhaal van een vrouw die diep in gesprek gaat met wijsheid uit allerlei culturen en uiteindelijk innerlijke vrijheid vindt. Zo ontdekte Wendy Hobbelink in Nieuw-Zeeland de wijsheid van de Maori’s, vond zij innerlijke rust in het zenboeddhisme en leerde zij op Bali wat vrijheid ten diepste is. Dit meeslepend geschreven boek is van belang voor iedereen die zich wel eens afvraagt of hij of zij eigenlijk wel de juiste weg in het leven bewandelt.
Emoties vormen de basis voor nagenoeg alle keuzes die we maken, zonder dat we begrijpen hoe emoties precies werken. Daarom zijn vragen als ‘wat zijn emoties?’ en ‘waarom hebben we ze?’ ontzettend interessant en belangrijk.
In dit boek worden de complexe biochemische processen die achter emoties schuilgaan toegankelijk en vermakelijk uitgelegd. Een breed scala passeert de revue: een gebroken hart, tranen van geluk, kippenvel, woede, vlinders in je buik, plankenkoorts en vele andere emoties.
We leven in een vreemde tijd. Tot voor kort leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Het was de beste tijd ooit. Nooit eerder was de mens zo veilig, zo rijk en zo gezond. Maar de afgelopen jaren is de sfeer razendsnel omgeslagen. Tegenwoordig haasten we ons van crisis naar crisis en vrezen we het allerergste. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waar is het misgegaan? Breukers en Godrie laten zien dat onze problemen ver teruggaan en voortkomen uit een almaar groeiende verslaving aan één idee: Oneindigheid. Nu is de tijd om af te kicken.
Op een totaal eigenzinnige manier laten de auteurs Oneindigheid zelf aan het woord. Het resultaat is een versmelting van non-fictie en fictie, van filosofie, geschiedenis en kunst, vol met humor en provocatie.
Het leven van de geest is het laatste hoofdwerk van Hannah Arendt. In dit boek ontvouwt ze haar ideeën over de mogelijkheden van de menselijke geest. Ze onderscheidt drie capaciteiten die iedereen bezit: denken, willen en oordelen. Tot haar dood bleef ze aan dit opus werken. Van het laatste deel, dat onvoltooid is gebleven, is hier het concept opgenomen. Dit is internationaal gezien de eerste editie die al het materiaal in één band samenbrengt.
Duizenden jaren vertelt de mens zichzelf al verhalen over goden en helden. Tegenwoordig doen we ze vaak af als onzin, omdat we niet geloven dat ze echt gebeurd zijn. Volgens wetenschapper Joseph Campbell verliezen we daardoor iets heel belangrijks: mythen houden ons een ideaal voor waardoor we onszelf verheffen.
Paden naar geluk is een verzameling van de belangrijkste essays van Campbell, waarin hij een brug slaat tussen de mythologische oerthema’s en ons streven naar persoonlijke groei. Wat blijkt? Onze zoektocht is van alle tijden. Met veel humor past hij de grote voorbeelden uit de mythische-religieuze wereldliteratuur toe op onze persoonlijke uitdagingen van alledag. Campbell helpt ons op deze manier om het contact met deze vergeten laag in onze cultuur en psyche te herstellen met als belangrijkste doel dat je je ware bestemming vindt.
Veel mensen lijden aan het zogeheten impostersyndroom: een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen, waardoor ze hun eigen talenten en prestaties consequent onderwaarderen. Ze zijn voortdurend bang ontmaskerd te worden als bedrieger. De gevolgen zijn vaak desastreus: uitstelgedrag, perfectionisme en uiteindelijk zelfs een burn-out.
Hoe kunnen we dit syndroom doorgronden en wat kunnen we ertegen doen? De auteurs doen onderzoek en beschrijven een praktische weg naar minder twijfel en meer gevoel van eigenwaarde.
Dit boek vertelt het waargebeurde, verschrikkelijke maar ook vaak geestige verhaal van Imke Gilsing. Tijdens een retraite kreeg zij een psychose. In een maandenlange gedwongen opname dacht ze dat ze Tinkerbel was en een relatie had met Jelle Brandt Corstius.
Een dag uit het leven van Tinkerbel laat zien hoe het is om een psychose te hebben, in de isoleercel te zitten en ook hoe onmachtig omstanders en hulpverleners ermee omgaan. Gilsing wil met haar verhaal de GGZ veranderen en meer begrip wekken voor mensen met psychische problemen.
Michel Vos, bekend van de Eindbazen podcast, verzamelde de beste technieken en lifehacks voor succes in leven en werk. Het doel: mensen helpen hun shit voor elkaar te krijgen. Hij put uit zijn ervaring als ondernemer en de mixed martial arts en liet zich inspireren door o.a. de special forces. Hij brengt zijn inzichten nuchter en met veel humor, maar raakt ook diepere spirituele inzichten. Zijn bewezen lifecrafting methode helpt jaarlijks duizenden professionals en bedrijven, en wordt inmiddels toegepast op verschillende onderwijsinstellingen in Nederland. De weg naar heldere ambities, stressvrije productiviteit en tijd voor jezelf.
De Canadese journalist Anne Bokma neemt in Het jaar waarin ik spiritueel probeerde te leven een jaar lang iedere maand een andere spirituele richting onder de loep. Zo probeert ze te mediteren met Headspace, doet ze aan yoga met geiten, gaat ze bosbaden, kiest ze alvast een doodskist uit en probeert ze magic mushrooms. Bokma plaatst haar nieuwe spirituele ervaringen in haar persoonlijke levensgeschiedenis. Het resultaat is een boek met een warme vertelstem, geschreven met veel zelfspot en de nodige humor.
–
Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!