De functie van een gesprek over koetjes en kalfjes

‘Kom je hier vaker?’ en ‘Hoe ken jij (persoon)?’. We kennen dit soort vragen allemaal wel. De vragen die regelrecht leiden naar een gesprek over koetjes en kalfjes. Hoe ervaar jij zo’n gesprek? Soms vindt men het wat ongemakkelijk of een verspilling van tijd. Maar zoals Wicher Schols aangeeft in De gouden gesprekgids: ‘het zijn gesprekjes die alleen belangrijk zijn voor de relatie; de inhoud doet er volstrektĀ niet toe. De onderliggende boodschap is: ik zie je staan en het lijkt me leuk om contact met je te maken. Een soort vrijblijvend snuffelen, waarna de diepte in gegaan kan worden, of het contact met dezelfde terloopsheid weer verbroken kan worden. De common ground wordt snel onderzocht, en als die er blijkt te zijn, kunnen we erop gaan staan en kunnen we samen de diepte in.’

De volgende keer dat iemand over koetjes en kalfjes begint weet je dus in ieder geval waar het vandaan komt! Wil je nog meer leren over hoe je sociaal ongemak vol vertrouwen tegemoet kunt gaan? Lees dan De gouden gespreksgids.

Over het boek

De gouden gespreksgidsĀ legt uit hoe je beter kunt communiceren en voor jezelf opkomen. Het eerste deel gaat over kennis van jezelf en anderen, in het tweede deel leer je drie cruciale vaardigheden voor ongemakkelijk situaties en in het derde deel krijg je concrete en praktische antwoorden op vragen als:

Hoe start je een gesprek met onbekenden? Wat doe je met de brutale en dominante types van deze wereld? Hoe geef je feedback zonder anderen te kwetsen? Wat zeg je tegen rouwende mensen? Hoe voer je lastige gesprekken op je werk? Wat is de beste manier om een gevoelig gesprek binnen de familie te voeren? En op welke manier ga je het moeilijke gesprek over seks aan met je partner?Met deze gids kun je elke ongemakkelijke situatie aan en sta je nooit meer met een mond vol tanden.