Wicher Schols over De gouden gespreksgids
De gouden gespreksgids van Wicher Schols is hét boek dat je helpt om beter te communiceren en voor jezelf op te komen. Hoe start je een gesprek met onbekenden? Wat doe je met de brutale en dominante types van deze wereld? Hoe geef je feedback zonder anderen te kwetsen? Wat zeg je tegen rouwende mensen? En op welke manier ga je het moeilijke gesprek over seks aan met je partner? Wicher weet raad. Met situaties op het werk, in je relatie of bij het opvoeden van kinderen.
Door: Sanne Peters
“Een gevoel van ongemak is voor velen herkenbaar. Mensen hebben er last van en weten niet hoe ze ermee om moeten gaan. In dit boek komen zaken aan bod die dat ongemak wegnemen. Meestal delen we het niet met anderen als we last hebben van ongemak. Als we deze momenten met elkaar delen, kunnen we er makkelijker mee omgaan en daar helpen we elkaar mee vooruit. Het zou mooi zijn als we wat meer elkaars therapeut kunnen zijn. Door de hedendaagse beeldcultuur en sociale media zien we van elkaar alleen de blije buitenkant, maar het zou mooi zijn als we ook naar binnen kunnen kijken.”
In het boek schrijf je over allergieën: een gedrag waar we een hekel aan hebben, doordat we het van onszelf niet mogen vertonen of juist wél wat meer van een bepaalde eigenschap willen hebben. Heb jij zelf een allergie voor een bepaald soort gedrag?
“Ik ben zelf veel bezig met begrip hebben voor een ander en door mijn werk als coach begrijp ik vaak hoe mensen in elkaar zitten. Ik kan daardoor een sterke allergische reactie hebben op mensen die dat begrip niet laten zien. Bijvoorbeeld als ze niet goed luisteren naar anderen en snel hun oordeel klaar hebben. Ik begrijp dat mensen dat doen, maar daar kan ik echt tegenaan lopen.
Als ik bij mezelf merk dat ik me daardoor boos of verdrietig voel, mag dat gevoel er zijn. Als je dat gevoel afkeurt, duw je het weg en kan het er niet zijn. Ik laat die emotie even bestaan. De kracht zit in de reflectie daarna: hoe zorg ik ervoor dat ik een volgende keer anders reageer? Als je het niet eens bent met iemand kan je jezelf van de situatie verwijderen en zeggen: ik hoef niets meer met jou te maken te hebben, jij bent niet mijn soort mens. Je moet dat juist niet doen, want dan verlies je de verbinding met anderen.
Je kan een allergie verminderen door je zelfbegrip te vergroten. Als je zelf weet waar jouw allergie vandaan komt en ook durft te accepteren dat dat iets zegt over jezelf, kan je er anders mee omgaan. Dus durf te reflecteren op jezelf.”
“De kracht zit in het reflecteren: hoe reageer ik een andere keer anders?”
Je schrijft over verschillende soorten communicatiestijlen. Waarom is het belangrijk om te weten wat voor communicatiestijl je hebt?
“Een voorbeeld van een communicatiestijl is dat je bijvoorbeeld graag als eerste aan het woord bent of liever de kat uit de boom kijkt voordat je je in een discussie mengt. Of dat je een conflict uit de weg gaat terwijl iets je wel dwarszit. Op het moment dat je zelf een stijl hebt, kan je hem ook aanpassen. Als je je eigen voorkeuren niet goed in de gaten hebt, is het ook moeilijker om de andere communicatiestijlen te waarderen. Je begrijpt anderen daardoor moeilijker en hebt misschien vaker last van confrontaties. Door je eigen stijl te kennen, kan je jezelf veel effectiever uitdrukken doordat je weet dat iemand anders een andere communicatiestijl heeft. Je reageert dan niet meteen in je ‘huisstijl’ maar kijkt eerst wat er nodig is in de communicatie en maakt dan een bewustere keuze over hoe je dat communiceert. Het bevordert dus de communicatie met anderen.”
“Op het moment dat je zelf een stijl hebt, kan je hem ook aanpassen.”
Wat hoop je dat lezers meenemen uit je boek?
“Ik hoop dat mensen het zelfonderzoek aangaan en met iets meer begrip naar de wereld om zich heen kijken. En dat ze daardoor ook meer in contact blijven met de mensen om zich heen, ook op momenten dat ze even niet weten wat ze moeten zeggen. Of dat nu op het schoolplein is, tijdens een ruzie of als iemand is overleden; je moet vertrouwen in de goede bedoelingen van een ander. Als je dat niet doet, ga je al snel zelf oordelen en uiteindelijk verlies je dan het contact met de ander.”
Enthousiast geworden over De gouden gesprekgids naar aanleiding van het interview? Bestel het boek hier of het e-book hier.
–
Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interview? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!