Slimmer leven: de invloed van het nastreven van perfectie op jouw geluk

Je hoeft maar om je heen te kijken en je ziet overal reclames voor witte tanden, een strakke buik of een plastisch chirurgische ingreep. Onze hedendaagse maatschappij lijkt geobsedeerd door een “ideaal” beeld van schoonheid. Schoonheid staat niet voor niets gelijk aan succes. Toch?

We hebben allemaal een sterk verlangen om perfect te zijn, om te lijken op anderen en aan te sluiten bij het schoonheidsideaal. Maar als we niet aan deze, door onszelf opgelegde, eis van perfectie voldoen, zorgt dit voor negatieve gevoelens en kan bij sommigen zelfs uitmonden in een depressie.

We zijn al gauw geneigd om anderen in een hokje te stoppen. De één is lelijk of dik, de ander heeft putten in haar benen en een derde is zó dun dat het niet mooi meer is. Aan de andere kant kijken we ook graag naar anderen die wél mooi haar hebben of wél slank of gespierd zijn. We lijken ons alleen nog maar de focussen op onze verschillen, op waarom wij niet goed genoeg zijn. Zou het niet beter zijn om niet alleen maar naar onze zwakke punten te kijken, maar ook juist onze goede kanten te benoemen? Waarom hunkeren we zo naar perfectie wanneer we goed zijn zoals we zijn? Onszelf accepteren, zowel ons sterktes als onze zwaktes, onze imperfecties omarmen, dat is wat ons zoveel gelukkiger maakt dan het eeuwige vergelijken met gephotoshopte foto’s in tijdschriften.

Maar hoe doen we dat; gelukkig zijn met onszelf en ons uiterlijk. We kunnen ons zelfbeeld niet binnen 24 uur veranderen en de perceptie die anderen van ons hebben ook niet. Maar we kunnen wel beginnen met kleine stapjes in de juiste richting. Hier zijn alvast drie tips om mee te beginnen.

1. Verander je narratief

Als mens zijn we gek op verhalen. Ze geven ons een gevoel van vrijheid en ontsnapping, maar bovenal geven verhalen ons een gevoel van betekenis. Verhalen doen iets met ons, ze voegen waarde toe. Hoe wij onszelf zien, is eigenlijk ook een verhaal: een verhaal dat we onszelf en anderen vertellen. Wat we precies vertellen, bepaalt hoe wij onszelf voelen, maar ook hoe anderen over ons denken.

Heb jij het altijd over je slechte eigenschappen of kenmerken die je niet mooi vindt aan jezelf? Grote kans dat dat dan ook het enige is wat anderen zien. En zeg nou zelf; jij wordt er vast niet gelukkig van als anderen zich alleen maar focussen op jouw zwakke plekken? Je bent zoveel meer dan dat!

Probeer eens je narratief aan te passen. In plaats van te benoemen wat er allemaal fout ging op je werk, vertel anderen over iets waar je trots op bent of dat complimentje dat je van je manager kreeg. Door positief over jezelf te vertellen, voeg je waarde toe aan jezélf. Je zult er niet alleen een beter gevoel aan overhouden, anderen zullen ook met een positievere blik naar je kijken.

2. Verlies je niet in het schoonheidsideaal

In een tijd waarin iedereen zich vergelijkt met perfect gestileerde Instagramfoto’s en advertenties gevuld met jonge, slanke, blanke vrouwen, is het gemakkelijk om jezelf te verliezen in dit zogenaamde schoonheidsideaal. De boodschap die deze foto’s en advertenties mee lijken te geven, is dat iedereen perfect kan zijn als ze maar de juiste producten kopen of dat ene filter gebruiken. De meeste mensen, en dan met name vrouwen, proberen er alles aan te doen om aan dit perfect beeld, dit schoonheidsideaal, te voldoen.

Maar wie heeft dit eigenlijk zo bedacht? Wie bepaald wat schoonheid is en waarom vinden we het met z’n allen zo belangrijk om er allemaal hetzelfde uit te zien? Het zou veel beter zijn om onszelf te vergelijken met mensen van hetzelfde postuur en dezelfde leeftijd. Een beetje vergelijken om jezelf te verbeteren kan geen kwaad, maar probeer jezelf niet te veranderen in iets dat je niet bent. Je hoeft geen Barbiefiguur te hebben of duizenden likes te krijgen om gelukkig te zijn. Dus stop met jezelf aan te passen aan het door de media opgeworpen schoonheidsideaal; pas je aan aan de beste versie van jezelf.

3. Accepteer dat het soms even tegenzit

Een positief zelfbeeld heb je niet in één dag en ook de behoefte om het “perfecte” beeld na te streven zal niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het is heel begrijpelijk dat je blijft wegdromen van een strakke buik of glanzend haar. We betrappen ons allemaal daar wel eens op. En dat geeft ook helemaal niet. Iedereen wenst soms dat ze er anders uit zouden zien of dat ze beter in hun vel zouden zitten, dat is heel normaal. Wees je bewust van deze gedachten, maar zorg dat je er niet in blijft hangen. Het is soms gewoon lastig om positief over jezelf te denken. Probeer op zulke dagen toch stil te staan bij wat er wél goed ging. Al kun je maar één dingen bedenken waar je wel tevreden over bent, het zal je een beter gevoel geven dan vast blijven zitten in je negativiteit. En hoe vaker je jouw positieve kanten benoemt, hoe gemakkelijker het gaat en hoe gelukkiger je je voelt.

Wil je meer weten over onze hedendaagse cultuur waar gemanipuleerde beelden de norm lijken en wat deze beelden doen met hoe we ons lichaam ervaren? Door resultaten uit de psychologie te combineren met voorbeelden uit het dagelijks leven, reikt Liesbeth Woertman ons in Je bent al mooi een boek aan vol pakkende en uitdagende inzichten.

Je bent al mooi

De schoonheid van imperfectie

Je bent al mooi is het nieuwe boek van Liesbeth Woertman, expert op het gebied van lichaamsbeelden in relatie tot (sociale) media.

Hoewel we de afgelopen vijftig jaar feitelijk mooier zijn geworden — we hebben bijvoorbeeld een mooiere huid en een mooier gebit — blijkt uit onderzoek dat we steeds meer ontevreden zijn over ons uiterlijk. In een cultuur waar gemanipuleerde beelden de norm vormen, staat ons zelfbeeld onder grote druk. We scrollen langs perfecte lichamen en levens over onze schermen, maar ons eigen bestaan lijkt helemaal niet zo volmaakt.

Woertman onderzocht wat deze beelden doen met de manier waarop we ons eigen lichaam ervaren. Door resultaten uit de psychologie te combineren met voorbeelden uit het dagelijks leven, reikt Woertman ons een boek aan vol pakkende en uitdagende inzichten. Persoonlijk wordt het op het moment dat Woertman beschrijft hoe de confrontatie met huidkanker haar dwong om op een nieuwe manier naar haar eigen lichaam te kijken.

€18,99

Bestel direct