De feestdagen komen er weer aan. Zoek je nog een leuk kerstcadeau? Wij hebben een aantal boeken voor je op een rij gezet. Geef bijvoorbeeld een boek over introversie en creativiteit cadeau of over geluk.
Emoties vormen de basis voor nagenoeg alle keuzes die we maken, zonder dat we begrijpen hoe emoties precies werken. Daarom zijn vragen als ‘wat zijn emoties?’ en ‘waarom hebben we ze?’ ontzettend interessant en belangrijk.
In dit boek worden de complexe biochemische processen die achter emoties schuilgaan toegankelijk en vermakelijk uitgelegd. Een breed scala passeert de revue: een gebroken hart, tranen van geluk, kippenvel, woede, vlinders in je buik, plankenkoorts en vele andere emoties.
Elaine Fox is een vooraanstaande academicus en hoogleraar Neurowetenschap in Oxford. Haar boek Switchcraft, gebaseerd op 25 jaar wetenschappelijk onderzoek, toont hoe we kunnen omgaan met onzekerheid en veranderingen, waarom dit zo belangrijk is en hoe we dit vermogen kunnen trainen in ons dagelijks leven.
Door middel van persoonlijke verhalen, praktijkvoorbeelden, beproefde vragenlijsten en interactieve oefeningen, leer je hoe je: nutteloze zorgen en negatieve denkpatronen stopt; jouw waarden en overtuigingen beoordeelt; op je interne signalen en intuïtie leert vertrouwen; jouw perspectief verandert en een nieuwe benadering voor een probleem vindt en emoties begrijpt en reguleert.
Zodat je uiteindelijk een mindset ontwikkelt, die je helpt om te gaan met verandering en onzekerheid. Elaine Fox laat je zien hoe je uit een starre denkwijze kunt breken om vervulling, nieuwsgierigheid en levensvreugde vindt.
Het stoïcijns gedachtegoed maakt je een beter mens, geeft betekenis aan je leven en schenkt je rust en veerkracht. Jammer genoeg zijn de teksten van deze filosofen niet makkelijk te lezen. Massimo Pigliucci herschrijft een van de belangrijkste teksten van de stoïcijnen, het Zakboekje van Epictetus. Het zakboekje is te beschouwen als de kortste en meest krachtige samenvatting van de stoa: het is een kernachtige how to-gids voor hoe je gelukkig kunt worden in het leven. In deze nieuwe versie blijft de boodschap hetzelfde, maar komen de voorbeelden uit de wereld van vandaag. De antieke filosoof Epictetus krijgt zo een nieuw leven.
Introvert van Marti Olson Laney is een boek boordevol tips voor mensen die introvert zijn. Onderwerpen zoals beroepskeuze, communicatie en relaties, omgaan met gedachten, angsten en frustraties en spirituele ontwikkeling passeren de revue. Ook voor ouders, partners, leidinggevenden en hulpverleners is hier veel bruikbare informatie te vinden. Laney brengt de kracht van de introverte persoonlijkheid zeer overtuigend naar voren.
We denken er het liefst nooit aan: het feit dat we ooit zullen sterven. De algehele houding van onze moderne samenleving is er een waarin de dood zo veel mogelijk wordt genegeerd. Maar vroeg of laat zullen we eraan moeten geloven. Bovendien brengt het reflecteren op de eigen sterfelijkheid veel voordelen met zich mee. De dood brengt je tot inzichten die te leren zijn uit de grote levenslessen. Je hoeft niet te wachten tot je op je sterfbed ligt om deze te leren – je kunt hier nu al mee aan de slag, ongeacht hoe oud je bent of hoe lang je nog zult leven.
Claudia Crobatia analyseert waarom de dood zo’n taboe is in onze cultuur en hoe andere culturen hier op een gezondere manier mee omgaan. Door middel van death awareness worden we meer bewust van onze eigen sterfelijkheid. Dit draagt bij aan een leven met meer geluk en betekenis, en een meer natuurlijke omgang met het levenseinde.
Wanneer we creatief zijn, vergeten we onszelf en raken we in een flow. Maar hoe is die creatieve flow te bereiken? De legendarische psycholoog Csikszentmihalyi toont in dit boek aan dat creativiteit ten diepste gaat over de momenten die ons gelukkig maken en laten zien dat ons leven de moeite waard is. Hij baseerde dit boek op dertig jaar onderzoek en honderden interviews met uitzonderlijke personen – van biologen tot kunstenaars, van politici tot natuurkundigen – die deze flow in hun leven geïntegreerd hebben. Creativiteit kun je leren en moet niet alleen gecultiveerd worden in de creatieve vakgebieden, maar ook in het bedrijfsleven, bij de overheid en in het onderwijs. Csikszentmihalyi toont met dit boek aan dat iedereen zijn creatieve potentieel kan aanspreken.
Zin in het alledaagse bevat gesprekken met gewone, maar altijd bijzondere Nederlanders over hoe zij hun leven betekenis geven. Peter Henk Steenhuis sprak met hen niet over zingeving in theoretische zin, maar verzamelde verhalen over de manier waarop zij zin doen. Betekenis geven aan het leven heeft altijd een dimensie die is geworteld in het dagelijkse leven: zoals bij sporten en muziek maken. Dit boek bundelt de meest gelezen stukken uit de spraakmakende gelijknamige rubriek in Trouw.
De mens is het meest nieuwsgierige, emotionele, inventieve, agressieve en verbazingwekkende dier op aarde. Maar we zijn ook een dier dat continu ontkent een dier te zijn. Hoe goed kennen we onszelf eigenlijk?
In Het dier in ons biedt Melanie Challenger een ambitieuze nieuwe visie op de mens door filosofie, geschiedenis en actuele debatten met elkaar te verbinden. Ze laat zien hoe de menselijke psychologie gekenmerkt wordt door een eeuwenlange, voortdurende strijd met het dierlijke in onszelf. De vraag naar wat de mens is wordt steeds actueler door nieuwe wetenschappelijke technieken die ons blijvend veranderen. Challenger houdt ons een spiegel voor, waardoor we nooit meer op dezelfde manier naar de mens kunnen kijken.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!