De levensles van… Lynne Wolbert

Vandaag is het De levensles van-stokje doorgegeven aan Lynne Wolbert. Lynne Wolbert is filosoof en pedagoog. Ze deed vijf jaar onderzoek naar het ideaal van het florerende leven als doel van opvoeding en onderwijs. Hierover schreef ze het boek Speelruimte. Vandaag vertelt ze erover.

Uitgeverij Ten Have maakt boeken over de grote vragen van het leven. Verhalen die ons iets wezenlijks te vertellen hebben, die ons raken, op welke manier ze verteld worden dan ook. Op welke wijze voel jij je als auteur hiermee verbonden?

Mijn boek Speelruimte. Vertrouwen in ouderschap gaat over één van de grote vragen van het leven: hoe voed ik mijn kinderen goed op? En, nog existentiëler; hoe doe ik het goed?  Wat is ‘het goede doen’ (in dit geval als opvoeder)? Zulke wezenlijke vragen vind ik, als auteur, maar ook gewoon als mens, de interessantste vragen, omdat er nooit een pasklaar antwoord op zal komen.

Wat was voor jou de aanleiding voor het schrijven van Speelruimte?

Speelruimte is een bewerking van mijn proefschrift, maar in mijn proefschrift kon ik niet al mijn persoonlijke frustraties kwijt over hedendaags ouderschap, en hoe dat onder druk staat in ons moderne leven. Ik wilde, zonder advies te geven aan ouders want daar had ik nou juist genoeg van, ouders laten zien dat het opvoeden van je eigen kind nooit ‘goed’ kan gaan in de zin van foutloos en volledig gecontroleerd, maar juist ‘goed’ gaat als we durven vertrouwen op onszelf en onze kinderen. Ook wilde ik laten zien dat precies dat heel lastig is in een tijd waarin ouders wel héél veel van hun kinderen kunnen beïnvloeden en zelfs ‘beheersen’.

Welke levensles zou je willen delen met jouw lezers?

Probeer minder bang te zijn! Al in de jaren ’60 schreef de Duitse Socioloog Ulrich Beck over de ‘risicomaatschappij’ waarin we volgens hem zouden leven. Ik denk dat die risicomaatschappij alleen maar erger is geworden. We risico-taxeren ons een ongeluk, en daar worden we gestrest en bang van. Immers, niet elk risico is te vermijden (denk aan het opvoeden van een kind). Ik denk dat we het nodig hebben om elkaar en onszelf weer meer te durven vertrouwen en ik hoop dat we dan minder bang hoeven te zijn.

Speelruimte

Vertrouwen in ouderschap

In Speelruimte geeft Lynne Wolbert een frisse kijk op ouderschap en opvoeding. Het gaat Lynne Wolbert niet om opvoedtips. Ze toont op basis van onderzoek aan dat ook de wetenschap niet de ultieme garantie biedt om kinderen te laten floreren. Het resultaat van opvoeding is niet maakbaar en risico’s zijn onvermijdelijk. Maar in plaats van stress kan dit inzicht juist vertrouwen geven: er zit altijd speelruimte tussen wat de opvoeder doet en hoe het kind reageert.

€18,99

Bestel direct