De levensles van… Regine Dugardyn

Na Irene van Staveren beantwoordt deze week Regine Dugardyn de vragen in onze De levensles van… serie. Haar boek Waarom ik van Simone de Beauvoir houd kwam in februari uit bij Uitgeverij Ten Have. Vandaag vertelt zij hierover.

Uitgeverij Ten Have maakt boeken over de grote vragen van het leven. Verhalen die ons iets wezenlijks te vertellen hebben, die ons raken, op welke manier ze verteld worden dan ook. Op welke wijze voel jij je als auteur hiermee verbonden?

Ook ik houd mij graag bezig met grote vragen, al spreek ik liever over fundamentele vragen. Zelf vind ik het wel belangrijk hoe ze beantwoord worden: zorgvuldig, niet te hoogdravend, goed beargumenteerd en aan de hand van aansprekende voorbeelden.

Wat was voor jou de aanleiding voor het maken van Waarom ik van Simone de Beauvoir houd?

Ik heb het boek in eerste instantie op verzoek van de uitgever geschreven. Ik heb zijn verzoek met beide handen aangegrepen omdat ik dol ben op de Franse existentialisten, van wie De Beauvoir een van de belangrijkste vertegenwoordigers was. Zowel haar werk als haar leven spreken enorm tot de verbeelding. Ze koos alles behalve voor een burgerlijk leven en was ook niet bang om anderen te provoceren, zowel met haar persoonlijk gedrag als met haar romans en filosofische werken.

Welke levensles zou je willen delen met jouw lezers?

Simone de Beauvoir laat zowel met haar eigen leven als met haar werk zien dat we weliswaar niet kiezen in welke omstandigheden we geboren worden, maar dat we de keuze en zelfs de plicht hebben om er iets van te maken. Ze roept ons op om verantwoordelijkheid voor ons eigen leven op te pakken. Die boodschap vind ik actueler dan ooit.

 

 

Ook als e-book verkrijgbaar!