De levensles van… Tjeerd van de Laar

Na Hans Alma beantwoordt deze week Tjeerd van de Laar de vragen in onze De levensles van… serie. Zijn boek Kan Lego denken? komt in april uit bij Uitgeverij Ten Have. Vandaag vertelt hij hierover.

Uitgeverij Ten Have maakt boeken over de grote vragen van het leven. Verhalen die ons iets wezenlijks te vertellen hebben, die ons raken, op welke manier ze verteld worden dan ook. Op welke wijze voel jij je als auteur hiermee verbonden?

Ooit hoorde ik iemand zeggen dat het lezen van literatuur een subtiele vorm van omwoelen van jezelf is, zodat je denken en ervaren niet tot stilstand komen. Ik vind dat een mooie gedachte en associeer die zelf ook erg met het stellen van filosofische vragen. Ik probeer bij mezelf en anderen middels filosofie een bepaalde houding te bewerkstelligen die ik prettig en ook mooi vind; een speelse openheid die vriendelijk omwoelen vereist. Met mijn schrijven en onderwijs probeer ik mensen te verleiden om ook die – of een soortgelijke – houding te ontdekken.

 

Wat was voor jou de aanleiding voor het schrijven van Kan Lego denken?

Ik heb nogal eens de neiging om met mensen filosofische gesprekken te beginnen, met name over mijn favoriete filosofische onderwerpen (vrije wil, persoonlijke identiteit, de mogelijkheid van zelfkennis en hun onderlinge samenhang). Op een bepaald moment zei iemand dat ik er misschien maar gewoon eens een boek over moest gaan schrijven; dat was net het duwtje dat ik nodig had.

 

Welke levensles zou je willen delen met jouw lezers?

Stel vragen, lees en als je iets niet weet, geef dat dan toe.

Tjeerd van de Laar biedt met Kan lego denken? een vermakelijke introductie tot de filosofische denkwijze. Onder ogenschijnlijk triviale vragen als ‘Kan lego wel of niet denken?’ liggen diepe gronden verborgen. In dit met humor en vaart geschreven boek leren we over de vrije wil, de grenzen van onze kennis en het eten van dieren.

Filosofie blijkt niet iets voor suffe oude mensen met baarden, maar een middel dat ieder gesprek kan veranderen in het leukste gesprek ooit.

Kan lego denken? is vanaf 7 april beschikbaar.

Alvast bestellen?

Ook als e-book beschikbaar!