De mooiste boeken voor Moederdag

Het is weer zover! Vandaag, op zondag 12 mei 2024, vieren we Moederdag! Een feestdag ter ere van het moederschap en de invloed die moeders hebben op de samenleving. Moederdag is bedacht door lerares Anna Jarvis (1864 – 1948), die haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden bewonderde.

Bent u nog opzoek naar inspiratie voor uw Moederdagcadeau? Bekijk dan hieronder de mooiste boeken voor Moederdag. 

De moeder van de Vooruitgang - Katrine Kielos-Marçal

In De moeder van de vooruitgang laat Katrine Kielos-Marçal zien dat de achterstelling van vrouwen niet alleen henzelf betreft, maar iedereen. Ze laat zien hoe belangrijke technologische innovaties als de elektrische auto en de rolkoffer decennialang niet verder zijn ontwikkeld omdat ze als te vrouwelijk werden gezien. De wereld zou er heel anders uitgezien hebben als we het vrouwelijke eerder al net zo universeel als het mannelijke hadden gezien. Tegelijkertijd ligt hier ook de hoop van de mensheid: 50 procent van ons potentieel is nagenoeg onbenut.

Moeder van 40.000 kinderen - Jasper van den Bovenkamp, Vanessa Umboh

Vanessa Umboh komt op voor de 40.000 kinderen in Rotterdam die in armoede leven. Met haar stichting Stem zonder Gezicht zet ze deze grootschalige armoede op de politieke agenda en organiseert ze veel activiteiten. Langzaamaan lukt het haar de kinderen via alle mogelijke routes weer terug te brengen in het hart van de samenleving.

Maar dan stort ze in en raakt ze depressief. Vanessa’s eigen idealisme heeft haar opgebrand en haar missie gaat in vlammen op. Na een lang louteringsproces blikt ze met journalist Jasper van den Bovenkamp terug. Umboh laat zien hoe armoede tot in elke vezel van het bestaan doordringt. Ondertussen levert ze ongezouten kritiek op het systeem. Maar bovenal geeft ze de mens in armoede een gezicht dat recht aangekeken kan worden.

Moeder van 40.000 kinderen vertelt ten diepste hoe moeilijk het is om echt iets te veranderen in de samenleving, maar dat dat geen reden is om helemaal niets te doen. Vanessa’s verhaal biedt lessen voor mensen die willen leven voor hun idealen.

Zwart en vrouw - Tsitsi Dangarembga

Zwart en vrouw is een collectie essays van Tsitsi Dangarembga. In haar eerste non-fictie werk schrijft ze over ras, klasse, kolonialisme en feminisme.

In deze stijlvolle essays verweeft ze het persoonlijke met het politieke. Vanuit haar eigen ervaringen als zwarte vrouw in Zimbabwe en Engeland schijft ze over geschiedenis, filosofie en scheve internationale verhoudingen. Dangarembga weet in prachtige zinnen de pijnlijke realiteit van discriminatie en uitsluiting bloot te leggen.

Zwart en vrouw is Dangarembga’s eerste non-fictiewerk en een strijdkreet voor de transformerende kracht van schrijven; niet alleen om ons te helpen onze plaats in de wereld te begrijpen, maar om ons de verbeeldingskracht en moed te geven om die te veranderen’ – The Guardian

Simone de Beauvoir - Kate Kirkpatrick

De baanbrekende biografie van Simone De Beauvoir verschijnt nu als paperback. In dit veelbejubelde boek wordt De Beauvoir definitief neergezet als een van de belangrijkste denkers van de twintigste eeuw. Filosoof, schrijver en feministisch icoon – ze was het allemaal. Biografe Kate Kirkpatrick had voor het eerst toegang tot nooit eerder beschikbare dagboeken en correspondentie. Het resultaat is een echte pageturner: diepgravend, verrassend en ontroerend.

Je bent al mooi - Liesbeth Woertman

Je bent al mooi  is het nieuwe boek van Liesbeth Woertman, expert op het gebied van lichaamsbeelden in relatie tot (sociale) media.

Hoewel we de afgelopen vijftig jaar feitelijk mooier zijn geworden — we hebben bijvoorbeeld een mooiere huid en een mooier gebit — blijkt uit onderzoek dat we steeds meer ontevreden zijn over ons uiterlijk. In een cultuur waar gemanipuleerde beelden de norm vormen, staat ons zelfbeeld onder grote druk.

We scrollen langs perfecte lichamen en levens over onze schermen, maar ons eigen bestaan lijkt helemaal niet zo volmaakt. Woertman onderzocht wat deze beelden doen met de manier waarop we ons eigen lichaam ervaren.

Door resultaten uit de psychologie te combineren met voorbeelden uit het dagelijks leven, reikt Woertman ons een boek aan vol pakkende en uitdagende inzichten. Persoonlijk wordt het op het moment dat Woertman beschrijft hoe de confrontatie met huidkanker haar dwong om op een nieuwe manier naar haar eigen lichaam te kijken.


Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!