De positieve kant van onzekerheid

In een tijd waarin we streven naar zekerheid, lijkt het omarmen van onzekerheid lastig. Toch is het juist deze onzekerheid die ons uitdaagt en ons helpt groeien. Maar waarom is onzekerheid eigenlijk goed? Onzekerheid helpt ons uit onze comfortzone te stappen, dwingt ons om te onderzoeken en te leren. Maar onzekerheid kan ook behoorlijk intimiderend zijn en brengt een gevoel van kwetsbaarheid met zich mee. Veel van ons worstelen met dezelfde onzekerheden, zoals onder andere:

  • De angst om te falen
  • De vraag of we wel goed genoeg zijn
  • De onzekerheid over hoe onze toekomst eruit gaat zien

 

Het is belangrijk om erbij stil te staan dat deze gevoelens normaal zijn. Veel van ons zijn bezig met dezelfde gevoelens, zelfs als we het niet altijd laten zien. Door het met elkaar over onze onzekerheden te hebben, kunnen we elkaar steunen en samen groeien. Dus laten we ons niet laten afschrikken door onzekerheid, maar laten we het omarmen. Laten we onzekerheid ons nieuwsgierig maken en erbij stil staan dat het onzekerheid is dat ons zal helpen groeien in het leven.

 

Bekijk hieronder inspirerende boeken die helpen bij het omarmen van onzekerheid in een wereld vol zekerheid.

 

Kwetsbaarheid omhelzen
‘Al veel langer pleit ik ervoor om de alomvattende kwetsbaarheid van het leven niet uit de weg te gaan, maar te omhelzen. Fragiliteit, onzekerheid, onvoorspelbaarheid, afhankelijkheid en aanraakbaarheid, hoe ongemakkelijk vaak ook, vormen een bron van diepe inzichten. Ontregelende ervaringen waarin kwetsbaarheid zich manifesteert, brengen ons in grensgebieden met nieuwe perspectieven en creativiteit.’

Ontregelende ervaringen slaan de grond onder je voeten vandaan. Wie ben je als niets meer is zoals het was? Wie zou je kunnen worden en wie kunnen daarbij helpen?

In een wereld met klimaatverandering, vluchtelingencrisis, groeiende ongelijkheid en oorlogen — een wereld waarin oude zekerheiden ophouden te bestaan en nieuwe nog niet zijn ontdekt — schetst Christa Anbeek de contouren voor gemeenschappen met een hart. Juist vanuit kwetsbaarheid kunnen we weer verbinding zoeken en vinden.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

 

Goed zoals je bent
Onze maatschappij dwingt ons veel ballen tegelijkertijd in de lucht te houden en alles perfect te doen. We zijn meer bezig met verwachtingen van anderen dan dat we ons afvragen wat we zelf willen. Hierdoor denken we vaak negatief over onszelf. Dit veroorzaakt mentale problemen zoals depressie en burn-out.

In Goed zoals je bent legt Frederike Mewe uit welke psychologische processen hierachter schuilgaan. Uiteindelijk helpt ze ons milder naar onszelf te kijken en ons minder aan te trekken van anderen. Dan kunnen we ons hart volgen en kiezen voor zelfliefde.

Vol herkenbare, vaak persoonlijke voorbeelden, praktische adviezen en oefeningen.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

 

Het einde van vooroordelen
Vooroordelen vormen een van de grootste problemen van deze tijd, zowel maatschappelijk, persoonlijk als professioneel. Jessica Nordell schreef het standaardwerk om onbewuste vooroordelen te herkennen en blijvend te veranderen.

Nordell beschrijft hoe vooroordelen werken, hoe we anders leren denken en hoe we deze verandering kunnen bestendigen. Het boek is uniek in zijn soort: het is breder, genuanceerder en meer onderbouwd dan wat er tegenwoordig verschijnt over discriminatie, racisme en gender.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

 

 

Zijn wie je bent
Zijn wie je bent is het langverwachte nieuwe boek van spirituele bestsellerauteur Michael Singer. Met zijn nuchtere, praktische en spirituele lessen heeft hij een trouwe schare fans opgebouwd. Zijn nieuwe boek biedt een duidelijk pad om onszelf te begrijpen en onvoorwaardelijk geluk te vinden – elke dag.

De weg naar inzicht en verlichting is voor iedereen op elk moment bereikbaar: echte vrijheid, inspiratie en liefde zit vanbinnen.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

 

 

Angst
Thich Nhat Hanh laat zien dat erkenning angst hanteerbaar maakt. Angst beheerst het leven van velen: angst voor eenzaamheid, voor verlies, voor ziekte of dood. Angst verlamt, en daarom duwen we deze emotie het liefst ver weg. Zijn aanpak: spoor de oorsprong van deze negatieve emotie op, en leer los te laten. Zo kun je alle vormen van angst het hoofd bieden. De mindfulnessoefeningen die Thich Nhat Hanh aanreikt, helpen daarbij.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

 

 


Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!