De voordelen van introversie

De wereld is gericht op extraverte mensen. Dat stelt Marti Olsen Laney, auteur van Introvert. Maar een introversie is niet slecht. Sterker nog, het heeft weer andere voordelen dan extravert zijn. Maar hoewel er heel wat mensen aan de introverte kant van het spectrum vallen, is het niet iedereen duidelijk wat dit nu betekent. Want introvert – betekent dat niet een teruggetrokken persoon? Marti Olsen Laney heeft het antwoord op die vraag. En vandaag lees je hier een introductie tot introversie.

Of bestel het e-book hier!

Wat is het verschil?

Laney haalt hiervoor drie punten aan waarop introversie en extraversie verschillen van elkaar.

  1. Introverten en extraverten spreken op een andere manier
  2. Introverten worden over het hoofd gezien
  3. Introverten zetten extraverten ertoe aan na te denken

De eerste twee punten hebben vooral te maken met het concept dat de samenleving is ingesteld op extraversie. Omdat introverten graag nadenken alvorens te spreken, worden ze gezien als verlegen of terughoudend. Dat kan er ook toe leiden dat ze niet aan het woord komen, omdat ze niet graag anderen onderbreken. Daarbij is het wel zo dat dit niet slechter of beter is dan de extraverte manier van spreken en denken tegelijkertijd.

Het derde punt toont het verschil aan tussen het doen en denken, en welke invloed ze op elkaar hebben. Wanneer een introvert en een extravert hetzelfde doel voor ogen hebben, zou een extravert op het doel gefixeerd zijn. Een introvert, daarentegen, gaat eerst een plan bedenken alvorens iets te doen. Het voorbeeld dat Laney aanhaalt gaat over een tuin aanleggen. Een extravert zou al klaarstaan om naar het tuincentrum te gaan bij aanvang. Een introvert zou voorstellen eerst even in de tuin te gaan zitten om een plan van aanpak te bedenken.

Hoe om te gaan met introversie?

Laney stelt twee manieren voor om te leren hoe je met introversie om kan gaan in een extraverte wereld.

De eerste manier gaat over zelfvertrouwen. Omdat de wereld is ingesteld op snel antwoorden, kan het soms voelen alsof er iets mis met je is. Dat is niet zo, stelt Laney. In haar woorden:

Vertel jezelf dat dát nu eenmaal de manier is waarop jouw brein werkt. Je hoeft niet altijd een snel antwoord te hebben. Dat had Albert Einstein ook niet. Je kunt gewoon tegen je collega zeggen dat je er nog even over na wilt denken, maar dat je erop terug zult komen. Laat het dan los.

De tweede manier is weten hoeveel je aan kan. Zolang je weet wanneer je rust moet nemen, wordt het makkelijker te bepalen wat je wanneer kan doen. Is het een drukke week geweest op het werk? Doe het dan rustig aan. Heb je het hele weekend op de bank gehangen en aan binge watching gedaan? Dan is het de perfecte tijd om aan iets te beginnen.

Boek - Introvert - Marti Olsen LaneyMarti Olsen Laney schreef met Introvert een boek boordevol tips waarmee introverte persoonlijkheden hun voordeel kunnen doen: beroepskeuze, communicatie en relaties, omgaan met gedachten, angsten en frustraties en spirituele ontwikkeling passeren de revue. Ook voor ouders, partners, leidinggevenden en hulpverleners is hier veel bruikbare informatie te vinden. Laney brengt de kracht van de introverte persoonlijkheid zeer overtuigend voor het voetlicht.